
Пристрастяване
Може ли какаото да предизвиква пристрастяване? Естествено!
Вкусно, физиологично пристрастяване, предизвикано от съдържащите се в него алкалоиди, които също така са причината за горчивия базов вкус на какаовите зърна. По-конкретно теоброминът, който предизвиква еуфория, и в по-малка степен стимулантът кофеин.
Масло
Какаовото масло е най-мазната част от зърното. То е бялата външна обвивка в отделното какаово зърно. То се извлича чрез пресоване и излагане на високи температури.
Различни форми и състояния
Най-често "какао" означава прахообразната форма, която е изложена на високи температури. В съвременния език същата дума се употребява и за напитката, приготвяна от какао.
Тъмна страна
Според Международния форум по правата на трудещите се, над 200 000 деца между 5 и 15-годишна възраст работят в африканските какаови плантации в условия, които застрашават здравето им. Документалният филм 'Тъмната страна на шоколада' разкрива трафика на деца и робския труд, с които е свързано производството на какао.
Екватор
Какаото расте по екватора: почти всички какаови дървета растат на не повече от 20 градуса от екватора, и 75% от тях растат в границите на 8 градуса от него.
Ферментация
Ферментацията на какаовите зърна е процесът, който се случва преди сушенето, и варира в зависимост от желания тип какао. Този процес е решаващ за получаването на висококачествен шоколад.
Храната на боговете
Какаовото дърво, което е ниско и вечнозелено, се нарича Theobroma cacao, име, което произлиза от гръцкото 'теос', бог, и 'брома', храна: храната на боговете.
Харматан
Това е горещият вятър, който духа от Сахара към източна Африка, където са разположени два от най-големите производители на какао в света: Кот д'Ивоар и Гана. От декември до март, когато той духа твърде силно, той може да унищожи малките какаови шушулки, и да провали почти напълно реколтата.
21 филма за любителите на храна
06.12.2017
Професия: ценител
11.11.2017
Сандвич с яйце "Croque Madame"
02.12.2022
Супа с печени моркови и френска леща
21.03.2019
Мариновани котлети на грил
30.05.2015
Подобни статии
