Бадемов кейк с клементини и зехтин
Сервирайте с крем фреш
ПРОДУКТИ:
- 2 - клементини
- 4 - яйца
- кора от - 1 лимон
- 160 г - фина бяла захар
- 100 мл - зехтин Ariston с портокал
- 250 г - бадемово брашно
- 1 ч.л. - бакпулвер
- сок от - 1 лимон
- 40 г - захар
- 2 с.л. - вода
- 1 с.л. - пудра захар
- 200 г - крем фреш
- 2-3 - клементини
В касерола сложете клементините, залейте със студена вода и варете 20-25 минути от момента на завиране, докато омекнат добре.
Извадете ги от водата и оставете да се охладят. Разкъсайте на парчета, махнете семките (ако имат) и пасирайте до гладко пюре.
Загрейте фурната до 180 градуса.
Намаслете 24-26 сантиметрова форма за печене с падащо дъно и поставете лист хартия за печене. На дъното.
В купа разбийте яйцата със захарта и лимоновата кора до получаването на гъста, светла пяна.
На тънка струйка налейте зехтина, като продължите да разбивате. Прибавете бадемовото брашно, пюрето от клементини и бакпулвера, и разбийте отново.
Изсипете сместа във формата и печете 45-50 минути, докато кейка стане златист.
Охладете до стайна температура, прехвърлете в чиния за сервиране и залейте със сиропа.
За сиропа в касерола сложете захарта, лимоновия сок и водата и варете 5-6 минути, докато захарта се стопи сиропа се сгъсти леко.
С клечка или шишче направете дупки в кейка и полейте с топлия сироп.
Сервирайте кейка поръсен с пудра захар, мандарина и крем фреш.