ПРОДУКТИ:
- 50 г - тахан
- 75 мл - портокалов сок
- 120 г - фурми сорт меджул, нарязани на дребно
- 200 г - банан, нарязан на кубчета
- 2 с.л. - печен сусам
- 120 г - меко масло
- 150 г - пудра захар
- 2 - яйца
- 200 г - брашно
- 2 1/2 ч.л. - бакпулвер
- щипка сол -
- 300 г - крем сирене Philadelphia Original
- 50 г - кафява захар
- 55 г - тахан
- 1 - банан, нарязан на колелца с дебелина 1 см
- 1 ч.л. - захар демерара
- 3-4 с.л. - сироп от фурми за поръсване
Начин на приготвяне
Загрейте фурната до 160 градуса. Намажете с меко масло форма за печене с падащо дъно и диаметър 20 см и покрийте дъното и стените с хартия за печене.
В купа сложете тахана и портокаловия сок и разбъркайте. Добавете банана, сусама и фурмите, разбъркайте и оставате настрана.
В друга купа сложете маслото и захарта и разбийте за 2-3 минути, докато сместа стане пухкава. Добавете яйцата и разбийте до смесване.
В малка купа смесете брашното, бакпулвера и солта и добавете към маслото и захарта.
Сложете сместа с тахан и фурми, смесете и изсипете в подготвената форма. Загладете отгоре и печете 1 час, докато кейка стане златист. Извадете от фурмата и охладете върху решетка.
За крема сложете всички съставки в купа и разбийте, докато сместа стане пухкава. Оставете настрана докато кейка изстива.
За карамелизирания банан загрейте фурната на функция грил и сложете решетката на 10 см под реотана.
В малака тавичка сложете колелцата банан и поръсете със захарта. Печете 4-5 минути, докато захарта се разтопи и карамелизира.
Извадете от фурната и охладете.
Прехвърлете кейка в чиния за сервиране, намажете отгоре с крема и гарнирайте с карамелизираните банани. Полейте със сиропа от фурми и сервирайте.
Бадемов сладкиш
08.01.2025
21 филма за любителите на храна
06.12.2017
Професия: ценител
11.11.2017
Сандвич с яйце "Croque Madame"
02.12.2022
Супа с печени моркови и френска леща
21.03.2019
Мариновани котлети на грил
30.05.2015