Коледен хляб с марципан

и Philadelphia

ПРОДУКТИ:

  • 500 г - брашно
  • 250 мл - прясно мляко
  • 70 г - захар
  • 24 г - прясна мая
  • 1 - яйце
  • 1 - жълтък
  • 75 г - разтопено масло
  • 40 г - разтопено масло за намазване
За гарниране
  • 1 опаковка - Philadelphia Original XXL
  • 60 г - захар
  • 2 с.л. - канела
  • 1 ч.л. - кардамон
  • 150 г - настърган марципан
За сервиране
  • 150 г - микс сушени плодове (вишни, стафиди, сини сливи, боровинки)
  • 1 ябълка (170 г) - нарязана на кубчета
  • сок от - 1 портокал
  • 50 мл - ром
  • 100 г - желираща захар

Начин на приготвяне

Затоплете прясното мляко, добавете 1 с.л. захар, 3 с.л. брашно и натрошете маята. Разбъркайте и оставете за 5-6 минути. 

Сложете брашното в купата на кухненски миксер. Налейте млякото с маята, добавете яйцето и жълтъка, налейте разтопеното масло и добавете останалата захар. Месете на ниска скорост 4-5 минути, увеличете скоростта и месете още 2-3 минути, докато тестото се събере на куката. 

Прехвърлете в чиста купа, покрийте с фолио и оставете да втаса за 45 минути. 

Смесете канелата, захарта и кардамона. 

Върху набрашнен плот разточете тестото на кора с размери приблизително 35х65 см. Намажете с Philadlelphia Original, поръсете равномерно с овкусената захар и настъргания марципан.

Навийте на руло, поставете в тава покрита с хартия за печене и с остър нож разрежете на две. Завийте двете ленти тесто една около друга и оформете кръг. Намажете с разтопеното масло и оставете да втаса за 20 минути. 

Печете 25-30 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна. 

През това време пригответе плодовете. 

В касерола сложете всички продукти без захарта и гответе 5-6 минути, докато плодовете омекнат. Добавете захарта, разбъркайте и гответе още 7-8 минути. 

Сервирайте хляба поръсен с пудра захар и гарниран с плодовете.  

Отскочи към Коментарите (0 )

Магазин

0 Коментара