
Кристофър Лий, който е ръководил кухнята в Chez Panisse от 1987 до 2003 и е спомогнал раят на местната храна на Алис Уотърс да се появи на световната карта, за първи път се потапя в италианското производство на колбаси (салуми) през 1988 г.
Реклама
Той е искал да суши сам прошуто за ресторанта, но е имало твърде малко информация в САЩ по това време.
Под наставленията на някои от най-видните италиански месари и колбасари, Лий прекарва следващото десетилетие в посещения, наблюдения и дегустации, за да научи процеса и техниката зад тази многовековна традиция.
Сега той ръководи фирмената салуми програма в Il Buco Alimentari e Vineria в Ню Йорк, единственият ресторант в града, който има правото да суши сам месо за колбаси на собствен терен.
“Нашият модел е вкусът на Италия,” казва Лий за дузината видове, които предлага, включително кулатело, копа и - очаквано - прошуто.
Вижте по-долу списък с 10 предпочитани от Лий месари, магазини за храни и ресторанти в Умбрия, Тоскана, Кианти и Емилия-Романя, където ще откриете страхотни колбаси — директно от първоизточника — както и други вкусни местни храни.
УМБРИЯ
Osteria Antiche Sere
Като допълнение към простото меню с непринудена кухня от Умбрия, готвачът и собственик Лучано Сабатини предлага и изключитена селекция от локално салуми в това комфортно кафене.
Piazza Giuseppe Garibaldi, 10, Bevagna.
Macelleeria Norcineria Tagliavento
В красивия изцяло пешеходен град Беваня, семейството Марко Биаджети и Розита Кариани — чиито семейства са били месари от няколко поколения - притежават този магазин, където месата се сушат според местните занаятчийски традиции. Двамата сервират продуктите си и по-надолу по улицата в ресторанта си Osteria Scottadito.
Dario Cecchini #butcher @AnticaMacelleriaCecchini #Panzano #Italy the # 1 butcher in world http://t.co/oi4p5jMFcJ pic.twitter.com/pbfp4vnQ7y
— TheSkinnyChefsWife (@SkinnyChefsWife) November 22, 2014
ТОСКАНА, КИАНТИ и ФЛОРЕНЦИЯ
Antica Macelleria Cecchini
"Дарио Сечини е вероятно най-прочутият месар в Италия,” казва Лий. Освен че е гастрономическо убежище за любителите на месото, магазинът е зареден и с голяма селекция от традиционни продукти от Тоскана от рода на боб и зехтин.
Лий препоръчва да се отбиете да похапнете и в някой от ресторантите на Сечини: Solociccia, разположена срещу магазина, или съседния Dario Doc, известен с отличните си хамбургери.
Falorni
Местните знаят, че си заслужава да посещават тази съществуваща от поколения месарница в долината Кианти за “вкусния салуми, който се прави от големи бели прасета, Cinta Senese (хляб, специфичен за региона на Сиена) и див глиган."
Baroni Alimentari
Хранителният магазин Baroni на Паола Барони на централния пазар на Флоренция е “задължителен,” казва Лий.
Тосканските специалитети включват сирена пекорино от Корзано е Патерно и огромна селекция от местно салуми от различни източници.
Baronialimentari.com
Da Nerbone
Популярно място за обяд на централния пазар, известно с вкусните си сандвичи, включително болито (варени телешки гърди). “Винаги специално се отбивам до там, за да хапна един,” казва Лий, който съветва да го поръчвате "bagnato" — потопен в богатия сос от готвенето.
Piazza del Mercato Centrale, 12-red, Firenze.
Just hanging about in #Parma. #Culatello, king of cured pork at #AnticaCortePallavicina pic.twitter.com/fhKOM43D6P
— Dani Valent (@danivalent) June 27, 2015
ЕМИЛИЯ-РОМАНЯ
Antica Corte Pallavicina
Масимо Спигароли, който суши месата си в пещери от XII век, е "майстор на кулатело," казва Лий. В това просторно имение по река По има и ресторант, както и шест стаи за желаещи да пренощуват посетители.
Prosciuttificio Zuarina
Условията може да изглеждат първокласни и високотехнологични в огромните, подобни на фабрика съоръжения на Zuarina, но те са такива, за да отговорят на сериозното, оправдано търсене на прочутия продукт на производителя на прошуто Джовани Гози, който се продава и от Il Buco Alimentari.
Amerigo dal 1934
Този семеен ресторант и страноприемница е сред любимите на Лий.
"Тук си изградих правилната представа за локална кухня." Собственикът Алберто Бетини "прави собствено салуми, а пастата е ненадмината."
Locanda del Sale
Лий препоръчва този малък ресторант, където собственикът лично сервира собствените си салуми продукти, които се отличават с по-дългото си време на отлежаване.
“Пробвал съм 24-месечно, 36-месечно и 60-месечно прошуто от прасета, тежащи над 250 кг, отлежало в червено вино, и изключителна, предлагана през цялата година панчета.”
21 филма за любителите на храна
06.12.2017
Професия: ценител
11.11.2017
Сандвич с яйце "Croque Madame"
02.12.2022
Супа с печени моркови и френска леща
21.03.2019
Мариновани котлети на грил
30.05.2015
Подобни статии
