
Глупаво е да се пилее храна – независимо дали се налага да изхвърлите една тиквичка или голямо парче пуешки гърди.
Това се случва, когато съхраняваме храната на случаен принцип, но и когато купуваме повече храна, отколкото можем да употребим.
Как да предотвратим възникването на плесен в хладилника или изпълването му с отблъскващата миризма на развалено месо или риба, или на киселини, отделени от развалящи се зеленчуци?
Има ли начин кивито да не изгние 24 часа след купуването му?
Плодове, зеленчуци, яйца и много други: малко здрав разум и съвети от стари времена ще ви помогнат да съхранявате задълго храната, без тя да се развали.
Tweeeet me!С малко здрав разум и някои стари съвети можете да оставите завинаги тези неприятни изживявания зад гърба си.
Ето няколко съвета и идеи, които да ви помогнат в дълготрайното съхранение на храна.
1. Как да премахнете миризмата на мазна риба
От всички мъртви неща, които има в хладилника, рибата е сред най-миризливите. Ако не желаете да я консумирате веднага, след като я донесете у дома, имате два варианта: да я замразите или да я изкормите, след което да я поставите в пластмасов плик и да я сложите върху съд, пълен с лед.
2. Всички плюсове на току-що нарязания на тънко колбас
Често ли ви се случва нарязаният колбас да изсъхне и да започне да отделя противен мирис? Опитайте да поставите шпек, бекон или шунка в кърпа, навлажнена с бял винен оцет.
Това върши работа и за салам и други типове консервирано чрез осоляване месо.
3. Удавени в слънце домати
Ако желаете доматите да узреят бързо, за да направите от тях приятно вкусен доматен сос, съхранявайте ги до ябълките – те отделят етиленов газ, който предизвиква бързо узряване или дори разваляне на други плодове.
Ако, от друга страна, желаете доматите да остават свежи за по-дълго, не ги махайте от клонката - и още по-добре ги окачете някъде на открито.
4. Зеленчуци, които са също толкова хрупкави, колкото и когато сте ги купили
За приготвяне на аперитив или сурово зеленчуково предястие, нарежете моркови, селъри и тиквички и ги потопете в ледена вода. Те ще са толкова хрупкави, че ще трябва да отхапвате внимателно от тях.
5. Сирене рикота и заквасена сметана
Няма как да прекалите с грижите за млечните продукти, но ако желаете сиренето рикота или заквасената сметана да издържат няколко часа повече, опитайте да поставите контейнера, в който са те, наопъки.
Създаденото по този начин въздушно пространство би трябвало да отложи образуването и разпространението на бактерии – което е чудесно, защото с рикота можете да направите буквално неземни неща.
6. Отървете хладилника от миризмата на стари обувки
Естествено, никога не бива да прекалявате със сиренето. Препоръчително е да го консумирате и купувате в малки количества, но ако наистина сте убедени консуматори, за предпочитане е да го съхранявате индивидуално опаковано в пергаментова хартия.
Най-добре е да поставяте зрялото сирене на горните рафтове на хладилника, за да го предпазите от екстремни температури, докато пресните видове сирена се чувстват по-добре на долните рафтове, където температурата би трябвало да е около 2-4°C.
7. Броколите са наши приятели
Ако някога сте оставяли броколи да се развалят в хладилника, вероятно сте изживели такава травма, че може изобщо да сте ги елиминирали завинаги от диетата си.
И все пак броколите са изключително полезни - просто трябва да знаете как да боравите с тях. Броколите трябва да се използват бързо, но ако нямате достатъчно време, увийте ги в алуминиево или прозрачно фолио, за да не може растението да диша. Иначе те могат и да се замразяват: само ги измийте във вода и оцет и ги сварете, след което ги замразете.
21 филма за любителите на храна
06.12.2017
Професия: ценител
11.11.2017
Сандвич с яйце "Croque Madame"
02.12.2022
Супа с печени моркови и френска леща
21.03.2019
Мариновани котлети на грил
30.05.2015
Подобни статии
