Синьо мляко и космически жаби

Тайната история на храните в "Междузвездни войни"

Дали жабите от Клатуин вървят по-добре с мляко от банта или със сок от джава?

И какво е добре да консумирате на блатна планета, където единственият готвач е малък зелен джедай-отшелник?

Колкото и детайлна да е вселената на "Междузвездни войни", храната остава на втори план, изместена от всички експлозии и драматични дуели с лазерни мечове.

Официалните съпровождащи материали на поредицата, допълнителните романи, комиксите и огромната база от фенове все пак са разкрили предисторията на много от храните, за които във филмите само е загатнато. (Както вероятно се досещате, джедаите използват предимно лазерните си мечове, за да притоплят космическото си кафе, когато не се бият със ситите.)

Въпреки че надали ни е нужно оправдание, за да извадим старите фигурки на героите от "Междузвездни войни", предстоящата премиера на "Силата се пробужда" е твърде заразна, за да я пропуснем.

Затова отпуснете се в атмосферата на кантината в Мос Айсли и подайте сока от джави: ето някои от любимите ни предистории на храните и напитките във вселената на "Междузвездни войни".

Мляко от банта

Напитката, която помага на младите момчета на Татуин да пораснат като големи и силни фермери на влага, прочутото “синьо мляко”, което леля Беру поднася в епизод IV, "Нова надежда", се добива от стадата банти на пустинната планета - тези покрити с вълна рогати слонове, които тусканите яздят по време на бой. Звучи ли ви вече достатъчно апетитно?

Ако желаете да пресъздадете в реалността сладката напитка, пробвайте да добавите в обикновено мляко синя боя за храна, или продукт със сини парченца от рода на цветен корнфлейкс; не са ви нужни слонове за доене.

Жаби от Клатуин

Свръх-дебелият престъпен лорд Джаба Хътянина изглежда обича две неща повече от всичко останало, когато го гледаме в "Епизод VI: Завръщането на джедаите": облечени в бикини робини и сочни амфибии от аквариум.

Jabba eating a frog

Единственото, което научаваме за живите деликатеси във филма, е че те са големи, слузести и пищят, когато бъдат изяждани. Според изчерпателната поддържана от фенове онлайн енциклопедия Wookieepedia, те произлизат от планетата Клатуин (както и изглеждащите като булдози бодигардове на Джаба), и готвачът на Джаба ги държи в бренди.

Във филма те са били изиграни от истински гигантски жаби, взети назаем от зоопарк - във всички сцени, с изключение на тази, в която Джаба ги поглъща. По време на снимките една от жабите за кратко е успяла да избяга и да предизвика хаос на снимачната площадка.

Хранително блокче

Намиращ се на блатната планета Дагоба в "Епизод V: Империята отвръща на удара", оплакващият се Люк Скайуокър сяда и изяжда нещо, което изглежда като високоенергийно туристическо блокче, точно преди да срещне учителя Йода.

Изненадващо, практически нищо не е написано за това блокче в почти цялата литература за "Междузвездни войни". (Дори Wookieepedia предлага само очевидната информация: “Хранителното блокче е енергийно блокче за консумация, което при поглъщането му снабдява човек с хранителни вещества.”)

Очевидно, както и в реалността, хранителните блокчета са толкова безлични и неапетитни, че просто не заслужават да им се обръща специално внимание, ето защо може би Йода изплюва хапката от това блокче и вместо това черпи Люк с…

Отскочи към Коментарите (0 )

Goodlife.bg

Източник: Bon Appetit

15.12.2015 Всички статии от този автор →

Магазин

Подобни статии

0 Коментара