Вино-ръководство към "Междузвездни войни"

Ако любимите ви герои бяха вина, какви щяха да бъдат?

Изборът на правилното вино сред огромната селекция от предложения често изглежда като навигация в галактиката. "Междузвездни войни: Силата се пробужда" постави нов боксофис рекорд в последно време — така че очевидно има много хора, които споделят нашите симпатии към епичната филмова поредица.

Основните герои от първоначалната трилогия имаха силен, отличителен характер, точно както вината имат уникален стил - и героите, с които се идентифицирате, могат да ви дадат известна представа какво би си заслужавало да пиете.

С въвеждането на нова генерация герои в епизод VII, по-долу ще откриете 13 основни герои от Светлата и Тъмната страна - и техните еквиваленти в света на виното.

Принцеса Лея Органа: Шампанско блан де ноар

Защо?

Смела, безстрашна и преливаща от енергия и решимост, Лея е една от главните фигури зад галактическата гражданска война. Въпреки че в рода й има мрак - под формата на Дарт Вейдър - тя е чиста светлина, като това бяло шампанско, създадено от тъмно грозде (100 процента пино ноар, ако бъдем точни).

Пробвайте: NV Vouette et Sorbee ‘Fidele’ Extra Brut ($74)

Люк Скайуокър: Бароло

Защо?

Скайуокър е неловък и несигурен в младостта си, като истинската му идентичност остава скрита до по-късен момент от живота му, когато осъзнава истинския си потенциал като джедай.

По подобен начин бароло изисква време, за да омекнат танините му и примамливите му вторични аромати да излязат на преден план. И когато го сторят, това вино оставя усещане за шедьовъра, който е било предопределено да бъде.

Пробвайте: 2008 Elio Altare Barolo ($66)

R2-D2: Новозеландски совиньон блан

Защо?

Веселият малък дроид винаги е на мисия, и винаги успява — точно както совиньон блан успешно постави Нова Зеландия на картата като първокласна страна-винопроизводител. Освен това то, подобно на дроида, е енергично, оживено и винаги надеждно.

Пробвайте: 2013 Palliser Estate Martinborough Sauvignon Blanc ($16)

C-3PO: Резерва на първокласно бордо

Защо?

Този 3PO дроид е програмиран за етикеция и протокол и владее над 6 млн. форми на комуникация, така че бихте желали той да бъде вашият номер 2. Стегнат и с британски акцент, той стои точно на място на всякакви предвзети мероприятия, но може също така да се справи и сам, ако обстановката стане малко по-груба.

Пробвайте: 2012 Les Hauts de Smith Pessac-Leognan ($31)

Дарт Вейдър: Каор

Защо?

Няма по-тъмна страна на света на винопроизводството от известното като "черно вино" от Каор, югозападна Франция. Там сортът лозя малбек достига най-дълбоката си като цвят и минерализация разновидност, като стабилната структура от танини и киселинност му придават дълготрайност, точно като запазващата живота черна броня на ситския лорд Вейдър.

Пробвайте: 2011 Chateau du Cedre Cahors ($24)

Оби-Уан Кеноби: Бургундско

Защо?

Дългогодишен джедай и учител, Оби-Уан е за Силата това, което бургундското вино е за тероара: въплъщение на израза му. Виното, подобно на стария джедай, излъчва елегантност, грациозност и сложност, към която се стремят всички други.

Пробвайте: 2012 Domaine Fourrier Gevrey-Chambertin Vieilles Vignes ($98)

Хан Соло: Етна росо

Защо?

“Имам кофти предчувствие…” е често подмятане от неспазващия закона контрабандист Хан, превърнал се в боец за съпротивата. И вие бихте имали кофти предчувствие, ако бяхте лоза, засадена на вулканичните склонове на Етна в Сицилия, която от време на време изригва. Произвежданите там вина са опушени, изкусителни и никога не са лишени от характер.

Пробвайте: 2010 Benanti Etna Rosso ‘Rovittello’ ($45)

Чубака: Чилийски карменер

Защо?

Този ууки воин говори на език, който малцина разбират - точно както и този сорт лозя, който първоначално е бил бъркан с мерло в Чили - и дава вина със земен, анималистичен нюанс.

Пробвайте: 2011 Concha y Toro Terrunyo ‘Peumo Vineyard Block 27’ Carmenere ($38)

Йода: Грузинско вино

Защо?

Йода е източник на древна мъдрост и естествен начин на живот. Ако той би правил вино, почти гарантирано би ферментирал гроздето си в старомодни глинени съдове, заровени в земята - като квеврите, които грузинските винопроизводители все още използват и в наши дни.

Пробвайте: 2013 Gotsa Kartli Mtsvane ($30)

Рей: Пино ноар от Орегон

Защо?

Силата е с Рей. Въпреки че тя е следващо поколение джедай, в нея има наченки на майсторство от категорията на Оби-Уан, точно както пиното от Уиламет показва очевидни връзки с бургундските корени на този сорт.

Пробвайте: 2012 White Rose Estate Willamette Valley Pinot Noir ($35)

BB-8: Пет-нат

Защо?

Това най-ново попълнение в серията от дроиди става център на вниманието си с атрактивното за зрителите и естествено мехурчесто поведение. Той също така печели и награда за най-добри звукови ефекти, точно като това забавно, непретенциозно френско естествено пенливо вино.

Пробвайте: 2013 Les Vins Contes ‘Pow Blop Wizz’ Rose Petillant ($23)

Фин: Крю божоле

Защо?

Фин отказва да се приспособи и да остане сред щурмоваците на Първия орден, избирайки да изразява своята индивидуалност, точно както крю-тата изразяват отличителния си тероар, което ги различава от комерсиалното божоле.

Пробвайте: 2013 Domaine des Terres Dorees Morgon ($22)

Кайло Рен: Австрийски цвайгелт

Защо?

Въпреки че официално е преминал на Тъмната страна, Кайло Рен все пак понякога клони към Светлата, тласкан в две противоречиви посоки - подобно на този сорт червени лозя, кръстоска между блауфранкиш и санкт лорен. И Рен, и виното демонстрират свежестта на младостта, съчетана с мрачна пикантност, която произлиза от тъмни помисли.

Пробвайте: 2013 Rosi Schuster Burgenland Zweigelt ($21)

Отскочи към Коментарите (0 )

Goodlife.bg

Източник: Food and Wine

08.01.2016 Всички статии от този автор →

Магазин

Подобни статии

0 Коментара