
10 неща, които не сте знаели за уискито
Може да обичате усики, но дали знаете наистина много за него?
В наши дни не е нужно да отивате далеч, за да откриете бар, който предлага точно това, което търсите, особено когато става дума за уиски - скоч, бърбън, ръжено, канадско, уиски от Япония, или Австралия, или Калифорния.
Уискито сега се дестилира в поне 23 държави. Няма нужда да поясняваме, че то е сериозен играч в света на алкохола - и се консумира от милиони хора по цял свят.
Въпреки че уискито е харесвано от мнозина, има доста неща, които не знаете или не разбирате за него.
То съществува в безбройни разновидности (дори такива, които са овкусени с подправки и други добавки, въпреки че сериозните пиячи на уиски гледат на тези модификации с презрение), и в зависимост от вида му и вкуса на консуматора, може да се пие чисто или в коктейл - както класически, така и нов.
Следващия път, когато вкусите Jameson, или (ако имате късмет) Pappy Van Winkle, подхвърлете няколко от тези слабоизвестни факти за уискито за разпален разговор на тема алкохол с приятели.
Над 150 години
Най-старото съществуващо уиски досега е 400-милилитрова бутилка Glenavon Special Liqueur Whisky. Бутилирано някъде между 1851 и 1858, то в момента държи световния рекорд за ‘Най-старо уиски в света’ в книгата на рекордите "Гинес", и бе продадено на търг за изключителните $16 519.88!
И ангелите пият
Уискито отлежава в бъчви, които са порести - и постепенно губи обем заради изпарение - средно 2 до 4 процента годишно.
Шеговито това се нарича "ангелският дял" или "ангелският данък". Можете да видите резултатите от този процес, ако погледнете тавана на изба за отлежаване: той ще е почернял от издигащите се алкохолни изпарения.
Далтонистично
Уискито е напълно прозрачно в натуралния си, неотлежал вид. Цветът и вкусът се придобиват от дъбовите бъчви по време на процеса на отлежаване, както и от добавки като преработен карамел, който влияе на цвета, но не и на вкуса.
По-евтините уискита обикновено съдържат карамел.
Как се пише
Названието на този алкохол е леко объркващо. Общо правило: когато се говори за бутилки от Канада, Япония или Шотландия, се пише whisky ("уиски").
Американската, ирландска и английска продукция се нарича whiskey ("уискей"). Според легендата, шотландците го изписват без "e", защото вярват, че повече гласни пилеят време за пиене. По всичко изглежда, че и канадците и японците са съгласни с това.
Сингъл малц скочът е рядкост
Интересът към сингъл малц скоча сериозно се е увеличил - продажбите са се увеличи повече от двойно от 2004 г. насам. Проблемът е, че сингъл малц уискитата обикновено се бутилират след отлежаване поне 10 години, така че с експоненциалното нарастване на търсенето, истинското сингъл малц уиски става все по-труднодостъпно.
Един от вариантите, който някои дестилаторни избират, е да пускат сингъл малцове без надпис колко време е отлежавало уискито. Това дава на блендерите свобода да компенсират недостига в складовите запаси, но има вероятност да се продават по-млади сингъл малц уискита.
Шотландското уиски е огромен бизнес
Според Scotch Whisky Association, Шотландия печели впечатляващите 125 британски лири в секунда от износ на уиски.
Уискито не се изчерпва само със скоч и бърбън
Уискито, както вече казахме, се дестилира в поне 23 държави по света. Водещият производител е Шотландия, после идва Америка, последвана от Япония (чието Yamazaki 2013 Bottling Sherry Cask Single Malt бе обявено за най-добро уиски в света от The Whisky Bible), и Ирландия.
С лед или без лед?
Скочът с лед е популярна напитка, но познавачите считат, че ледът разваля вкуса на уискито. Ако трябва да добавяте нещо в питието си, изберете изворна вода.
Малко вода ще предотврати притъпяването на сетивата от силното алкохолно съдържание и ще засили аромата и вкуса на уискито. И все пак, ваше е правото да консумирате уискито както предпочитате — няма да ви упрекваме, ако слагате вътре лед и вкусът му ви допада.
Всъщност уискито вече е разредено
Бърбънът трябва да се затваря в бъчви при алкохолно съдържание около или под 62.5%; скочът понякога съдържа малко повече алкохол.
И двете напитки обикновено се разреждат с вода до считана за оптимален за пиене процент - по общо правило 40% ("80 пруф") за бърбъна и 40 или 43% ("80-86 пруф") за скоча; бърбънът обаче се бутилира и при по-висок пруф (популярни са 86, 90 и 100 proof), а скочът понякога се продава с бъчвена концентрация (която може да достига до "120 пруф" или дори малко над това ниво).
Уискито започва живота си като бира
Уискито е на практика дестилирана бира без хмел. Сместа — обикновено наричана "дестилаторска бира" — от която уискито се дестилира, се прави от малцовано зърно, мая и вода, точно както и бирата.
Твърди се, че в първите два дни на съществуването си, бирата и уискито са едно и също. После се намесва процесът на дестилация, превръщайки сместа в алкохол, точно както виното се дестилира до бренди.
21 филма за любителите на храна
06.12.2017
Професия: ценител
11.11.2017
Сандвич с яйце "Croque Madame"
02.12.2022
Супа с печени моркови и френска леща
21.03.2019
Мариновани котлети на грил
30.05.2015
Подобни статии
