Ретро-рецепти и размисли за храната на Дали, Буржоа, Уорхол

Готварската книга на MoMA

“Изкуството е форма на хранене,” пише Сюзън Зонтаг в дневника си. Ето защо вероятно връзката между изкуството и храната има толкова дълга история на навлизане в метафоричното - от кухнята на футуризма до готварската книга на Либерачи и ястията на прочути писатели.

През 1977, десетилетия преди The Modern Art Cookbook да дебютира, двама ентусиасти на тема изкуство и готварство - Мадлин Конуей и Нанси Кърк, си сътрудничат с нюйоркския Музей на съвременното изкуство за The Museum of Modern Art Artists’ Cookbook — великолепно обобщение на прочути рецепти и размисли за храната на 30 от най-видните творци на тази епоха, включително Салвадор Дали, Луиз Буржоа, Робърт Индиана, Уил Барнет, Лари Ривърс, Анди Уорхол и Вилем де Кунинг.

Салвадор Дали, който е публикувал своя комплексна еротична готварска книга четири години по-рано, разказва на Конуей и Кърк:

"За мен е важно да консумирам единствено това, което е сезонно."

Както обясняват редакторите: "Дали работи всеки ден от годината. Той няма време да се забавлява толкова, колкото му се иска, но когато го прави, организира вечери за 20-25 приятели. Масата му винаги е изящно оформена и винаги бяла — бял порцелан, бяла дамаска и бели цветя в кристални вази."

Върху това девствено чисто платно Дали поднася пръски от годни за консумация цветове:

Червена салата

4 порции за обяд, или 8 порции като първо ястие

200 г червено цвекло, нарязано на кубчета
200 г пушен език, нарязан на кубчета
300 г червено зеле, фино настъргано
5 супени лъжици пълномаслена сметана, охладена
3 супени лъжици лимонов сок
1 супена лъжица доматено пюре
1 лук шалот, нарязан на филии
1 чаена лъжичка захар
лют пипер кайен на вкус
сол на вкус
листа от салата айсберг

Комбинирайте сметаната, доматеното пюре, захарта, шалотa и пипера. Разбийте с тел, докато сместа не стане лека и пенеста - около 3 минути.

Бавно добавете лимоновия сок, като продължавате да разбивате. Поставете цвеклото, зелето и езика в купа. Добавете дресинга и смесете добре. Покрийте и охладете за 2 часа. Добавете сол и пипер на вкус. Поднесете върху канапе от салата.

Забележка: поднесете с топъл френски хляб и леко червено вино.

Луиз Буржоа, която прави първата си ретроспектива в MoMA пет години по-късно, но още тогава е един от най-влиятелните и уважавани творци на XX век, ни напомня колко преплетена е историята на храната с историята на неравенството на половете:

"Казваха ми като дете във Франция, че готвенето е пътят към сърцето на мъжа. Сега знам, че това е абсурдна теза, но доста дълго го вярвах наистина. Майка ми беше с крехко здраве и не можеше да се справя с дълги часове на работа в кухнята. За да я радвам, поех отговорността да се грижа баща ми да има вечеря. Не беше лесно. Той често се прибираше много късно. С часове се стремях храната да остава топла и прясна - и станах експерт точно в това.

Когато баща ми идваше и искаше стек, му го приготвях. В онези времена мъжете имаха правото да изискват храната да им се приготвя по всяко време. В студентските си години не готвех изобщо. Споменът за всички тези безбройни пропилени часове се запази задълго. Оцелявах на йогурт, мед и ръжен хляб. И все още консумирам същите тези храни и сега."

И все пак Буржоа не се е отказала напълно от готвенето — нищо подобно. Хвалейки се, че притежава осем тенджери под налягане и е “готова да нахрани цели 15 души в мига, в който се наложи,” тя разказва на Конуей и Кърк, че организира изтънчени вечери за приятели в съботни вечери, в затишието между времето, когато художествените галерии затварят, а джаз-клубовете отварят.

Отскочи към Коментарите (0 )

Goodlife.bg

Източник: Brain Pickings

03.10.2021 Всички статии от този автор →

Магазин

Подобни статии

0 Коментара