Ретро-рецепти и размисли за храната на Дали, Буржоа, Уорхол
Готварската книга на MoMA
“Изкуството е форма на хранене,” пише Сюзън Зонтаг в дневника си. Ето защо вероятно връзката между изкуството и храната има толкова дълга история на навлизане в метафоричното - от кухнята на футуризма до готварската книга на Либерачи и ястията на прочути писатели.
През 1977, десетилетия преди The Modern Art Cookbook да дебютира, двама ентусиасти на тема изкуство и готварство - Мадлин Конуей и Нанси Кърк, си сътрудничат с нюйоркския Музей на съвременното изкуство за The Museum of Modern Art Artists’ Cookbook — великолепно обобщение на прочути рецепти и размисли за храната на 30 от най-видните творци на тази епоха, включително Салвадор Дали, Луиз Буржоа, Робърт Индиана, Уил Барнет, Лари Ривърс, Анди Уорхол и Вилем де Кунинг.
[Babaouo] an unpublished, unfilmed scenario by Salvador Dali #Surrealism https://t.co/geYviaTQKA @AMCTheatres #Film pic.twitter.com/82veymhUmu
— Dontrell Lovet't (@TraumaOfBirth) March 14, 2016
Салвадор Дали, който е публикувал своя комплексна еротична готварска книга четири години по-рано, разказва на Конуей и Кърк:
"За мен е важно да консумирам единствено това, което е сезонно."
Както обясняват редакторите: "Дали работи всеки ден от годината. Той няма време да се забавлява толкова, колкото му се иска, но когато го прави, организира вечери за 20-25 приятели. Масата му винаги е изящно оформена и винаги бяла — бял порцелан, бяла дамаска и бели цветя в кристални вази."
Върху това девствено чисто платно Дали поднася пръски от годни за консумация цветове:
Червена салата
4 порции за обяд, или 8 порции като първо ястие
200 г червено цвекло, нарязано на кубчета
200 г пушен език, нарязан на кубчета
300 г червено зеле, фино настъргано
5 супени лъжици пълномаслена сметана, охладена
3 супени лъжици лимонов сок
1 супена лъжица доматено пюре
1 лук шалот, нарязан на филии
1 чаена лъжичка захар
лют пипер кайен на вкус
сол на вкус
листа от салата айсберг
Комбинирайте сметаната, доматеното пюре, захарта, шалотa и пипера. Разбийте с тел, докато сместа не стане лека и пенеста - около 3 минути.
Бавно добавете лимоновия сок, като продължавате да разбивате. Поставете цвеклото, зелето и езика в купа. Добавете дресинга и смесете добре. Покрийте и охладете за 2 часа. Добавете сол и пипер на вкус. Поднесете върху канапе от салата.
Забележка: поднесете с топъл френски хляб и леко червено вино.
Луиз Буржоа, която прави първата си ретроспектива в MoMA пет години по-късно, но още тогава е един от най-влиятелните и уважавани творци на XX век, ни напомня колко преплетена е историята на храната с историята на неравенството на половете:
"Казваха ми като дете във Франция, че готвенето е пътят към сърцето на мъжа. Сега знам, че това е абсурдна теза, но доста дълго го вярвах наистина. Майка ми беше с крехко здраве и не можеше да се справя с дълги часове на работа в кухнята. За да я радвам, поех отговорността да се грижа баща ми да има вечеря. Не беше лесно. Той често се прибираше много късно. С часове се стремях храната да остава топла и прясна - и станах експерт точно в това.
Когато баща ми идваше и искаше стек, му го приготвях. В онези времена мъжете имаха правото да изискват храната да им се приготвя по всяко време. В студентските си години не готвех изобщо. Споменът за всички тези безбройни пропилени часове се запази задълго. Оцелявах на йогурт, мед и ръжен хляб. И все още консумирам същите тези храни и сега."
И все пак Буржоа не се е отказала напълно от готвенето — нищо подобно. Хвалейки се, че притежава осем тенджери под налягане и е “готова да нахрани цели 15 души в мига, в който се наложи,” тя разказва на Конуей и Кърк, че организира изтънчени вечери за приятели в съботни вечери, в затишието между времето, когато художествените галерии затварят, а джаз-клубовете отварят.
21 филма за любителите на храна
06.12.2017
Професия: ценител
11.11.2017
Сандвич с яйце "Croque Madame"
02.12.2022
Супа с печени моркови и френска леща
21.03.2019
Мариновани котлети на грил
30.05.2015