Да бъдеш готвач в днешно време е много по-различно, отколкото беше само преди десетилетие. Готвачите тогава бяха невидими работници, криещи се зад печката, бълващи превъзходни ястия без особено признание от консуматорите.
Сега цялата тази динамика се е променила. Готвачите са причината, поради която отиваме на ресторант. Те се радват на почести, сравними с тези на рокзвездите. Дори имената им са станали познати на всички.
Това, което не се е променило през цялото време, е животът на готвача - и трудностите му.
Готвачите работят, когато всички останали почиват. Те са постоянно на крака, без почивка, в горещи кухни. Работата им е натоварена, бърза и изисква нонстоп перфекционизъм.
Порязванията и изгарянията са нещо обичайно. И все пак изборът им на кариера е почитан от много хора, които само са мечтали да имат смелостта да посветят живота си на непосилен труд в продължение на часове - в името на добрата храна.
Ако се чудите защо е така, заради вас самите, или заради някого, който познавате, ще ви кажем: това е така, защото готвачите живеят по-добре от всички нас - въпреки предизвикателствата, пред които са изправени - по адски много начини.
Повечето от нас мислят за храната или за яденето 24 часа в денонощието. Готвачите са достатъчно смели, за да признаят своята обсесия и да посветят живота си на нея. И на всичкото отгоре им плащат, за да го правят.
Tweeeet me!Готвачите имат най-добрите приятели
Когато работите в хранителната индустрия, си изграждате приятелства в същия бранш. И понякога най-добрите сред тях се събират, за да ви организират убийствено парти-изненада.
Те могат да консумират каквото желаят, когато го пожелаят
Ако желаят яйца бенедикт, си правят яйца бенедикт. Ако са в настроение за кадифено меки, топящи се върху кокала ребърца, могат да си приготвят и тях. Това е един от основните бонуси да се оправяш безпроблемно в кухнята.
Животът на готвача се върти около храната - и всичко, свързано с нея
Повечето от нас мислят за храната или за яденето 24 часа в денонощието. Готвачите са достатъчно смели, за да признаят своята обсесия и да посветят живота си на нея. И на всичкото отгоре им плащат, за да го правят.
Те са силни
Работа по 12-16 часа на ден НА КРАКА. Професията готвач определено не е за всеки, но ако можете да я вършите, определено можете с гордост да се считате за наистина кораво копеле.
В длъжностната им характеристика влиза да пробват добра храна ежедневно
И това ако не е бонус...
Татусите не са проблем
Нецензурните изрази и псувните - също.
Готвачите имат най-добрите играчки
И то не само ножове, но и свръхмощни блендери, кухненски роботи и машини за готвене във вакуум.
Те работят усърдно и се забавляват още по-усърдно
Окей, не всички готвачи купонясват яко, но някои го правят. И го правят точно защото когато работиш до късно през нощта, обикновено стоиш буден до още по-късно. Всякакви страхотни неща се случват късно нощем (въпреки това, което родителите ви са ви казвали).
Три думи: вечеря за персонала
В много добри ресторанти се готви за целия персонал, за да може те да вечерят, преди да тръгнат да обслужват клиенти. Обикновено не е нещо особено специално, но на практика винаги е с гарантирано отлично качество.
Готвачите експериментират с най-добрите съставки
Трюфели, морски таралежи, каквото и да ви хрумне.
Те обаче все така оценяват добрите качества на "непретенциозните" храни
И понякога те ги носят в кухнята със себе си.
Маслото е най-добрият им приятел
Те са обучени да не се боят от маслото - и го използват в изобилие. Това впрочем е черта, от която много от нас биха могли да се поучат.
Готвачите никога не се отегчават на работното си място
Те имат милиони неща, които да правят едновременно - така че за тях времето просто лети.
Те умеят да обръщат внимание на детайла
Което само им е от полза във всеки друг аспект на живота им.
Костюмът и вратовръзката не са нещо, за което те да се притесняват
Плюс това те имат шанса да носят налъми на работното си място. И долнище на пижама, макар и бяло.
Предизвикателствата на работата със старо оборудване са ги направили изключително находчиви
Те са съвременният еквивалент на Макгайвър.
Те си изкарват прехраната, като хранят други хора
А това е едно от най-големите удоволствия в живота.
21 филма за любителите на храна
06.12.2017
Професия: ценител
11.11.2017
Сандвич с яйце "Croque Madame"
02.12.2022
Супа с печени моркови и френска леща
21.03.2019
Мариновани котлети на грил
30.05.2015