Домашно сирене маскарпоне

Изисква само 10 минути активно готвене

Винаги е по-забавно да си правиш сам нещата у дома. Спестяваме ви разходката до магазина за хранителни стоки и ви показваме как да правите малки количества отлични хранителни продукти в домашни условия - например деликатесното сирене маскарпоне, което можете да приготвите само за 10 минути, използвайки две прости съставки.

Открих маскарпонето едва преди няколко години, но оттогава насам съм пристрастена.

То е фантастично, добавено към овесена каша, превърнато в сладолед, и като пълнеж на равиоли, но любимият ми начин да го консумирам е разбито с мед и ванилови семена и използвано като дип за пресни плодове. Това е предпочитаният от мен десерт през лятото, тъй като е лек и освежаващ, но същевременно прекрасно засища копнежа ми за сладко.

Научих колко лесно е да си направиш маскарпоне у дома, докато посещавах майка ми в малко градче в северна Индиана, където не можех да открия маскарпоне в който и да е магазин.

Като отчаян опит да се снабдя с него, проучих начина на приготвяне на маскарпоне и се изненадах от факта, че толкова богато, креместо и често скъпо сирене всъщност е едно от най-лесните за правене в домашни условия.

Сега успявам да задоволявам нуждите си от маскарпоне, без да се разорявам или да използвам всички възможни домашни уреди.

Домашното маскарпоне изисква само 10 минути активно готвене и престой в хладилника през нощта. На следващата сутрин то ще е готово за консумация с палачинки или смесено с гранола.

И така, ето рецептата ми за приготвяне на домашно сирене маскарпоне.

Готово оличество: около 2 чаши

Необходими продукти:

  • 2 чаши гъста течна сметана (от мляко, не растителна!)
  • 1 супена лъжица лимонов сок

Инструкции:

В тенджера на слаб огън бавно оставете гъстата сметана да къкри. Температурата не бива да надминава 82°, и целта е да я поддържате приблизително на това ниво. Оставете сметаната да къкри при 82° около 3 минути, после добавете лимоновия сок и оставете да къкри още 3 минути.

Свалете тенджерата от печката и оставете сместа да изстине до стайна температура. Най-добре е да я оставите настрана за около половин час. Можете да прекарате това време в мечти как ще се наслаждавате на завършения продукт.

Напълнете малка цедка или гевгир с няколко слоя тензух (аз използвам 3 слоя) и поставете малка купа под цедката. Излейте охладената смес в тензуха и пъхнете цялата купа със сиренето и цедката в хладилника за една нощ, за да се отцеди суроватката. Сиренето ми обикновено отделя само няколко супени лъжици суроватка, но маскарпонето все пак се получава гъсто и кремообразно на сутринта. Кой би си представил, че толкова вкусен деликатес е толкова лесен за приготвяне у дома!

Отскочи към Коментарите (0 )

Goodlife.bg

Източник: Шели Вестерхаузен, Vegetarian Ventures

03.11.2021 Всички статии от този автор →

Магазин

Подобни статии

0 Коментара