Маракеш: обиколка за дегустация из града
“Перлата на юга” предлага незабравимо вкусово изживяване
Отлетете до Мароко, за да откриете храната и кухнята в Маракеш: “перлата на юга” предлага незабравимо вкусово изживяване, и ще ви препоръчаме някои от най-добрите места, които да посетите в Маракеш, за да се насладите на екзотичните му вкусове. Считана за една от най-изтънчените кухни в света, мароканската храна е особено богата заради разнообразието на земи и традиции, от Атласката пустиня до берберските села.
Каним ви на слънчева разходка из колоритния имперски град. Ако тази дестинация ви кара да се размечтаете, това е, защото Маракеш носи удоволствия за очите, както и за вкусовите рецептори. По всяко време на деня има храна, на която да се наслаждавате, и отлична обстановка, съчетаваща се с нея. Ето защо храната в Маракеш е толкова уникално изживяване.
Храната на Маракеш: кускус и тажин
Въпреки че кускусът, ястие, правено от приготвен на пара грис, овкусен с подправки и придружаван от месо (обикновено пилешко, агнешко или овче) и зеленчуци, готвени в бульон, не е уникално марокански специалитет, доказателство за което е фестивалът на кускуса, провеждащ се ежегодно в Сицилия, тажинът е традиционно мароканско ястие, погледнато отвсякъде.
Тажинът, който е берберски произход, е ястие, задушено в специален теракотен съд (който се нарича тажина). Мароканската рецепта за тажин се състои от месо – пилешко или агнешко - в пикантен сос, понякога придружавано от различни сушени плодове и зеленчуци, обикновено картофи, моркови и маслини.
В Маракеш няма да имате проблем да откриете добър тажин, на който да се насладите. Но за да гарантираме, че удоволствието е пълно, седнете в Les terrasses de l’Alhambra, ресторант, който заема цял ъгъл от площада Джемаа ал Фна. Там в късните часове на деня ще се чувствате сякаш сте в земята на хиляда и една нощ.
Les terrasses de l’Alhambra
Place Jemaa El Fnaa
Не само мароканска храна: ментов чай и мароканско кафе
Преди да се насладите на отпускаща почивка там, вероятно ще се посетили Медина, сука (пазара) на Маракеш, търсейки ръчно изработени сувенири,или ще сте бродили из града, разглеждайки архитектурните му чудеса. В рамките на деня, по ъглите на улиците и в открити кафенета, ще ви поднесат ментов чай. Не си тръгвайте, без да сте се запознали с тази утоляваща жаждата напитка, която жителите на Маракеш пият през целия ден.
Ако е чаено време, пробвайте сладък специалитет, известен като "рогата на газелата". Така наречен заради формата си, мароканците го наричат kaab al ghaal. Тези свръх-сладки печива, правени с бадемова паста и портокалова вода, перфектно балансират горчивината на ментовия чай. La pâtisserie des Princes, на няколко крачки от площада Джемаа ал Фна, несъмнено ще допринесе за удоволствието ви.
За тези, които не си падат по чай, винаги има шанс да пият мароканско кафе, подсилено с подправки: кардамон, канела, джинджифил на прах, черен пипер, семена от копър и звездовиден анасон. Кафенето на открито Café des Epices в сърцето на Медина гарантирано ще ви очарова, както е успяло да го стори с много знаменитости.
La pâtisserie des Princes
32 rue Baba Agnaou, La Medina
Le Café des Epices
75 Rahba Lakdima, La Medina
Марокански рецепти, които да пробвате, докато сте в Маракеш
В Маракеш неизбежно ще прекарате вечер на площада Джамаа ал Фна. По здрачаване той се превръща в сцена за пърформанси, обединяващи светлина,музика и завладяващи аромати на храни, приготвяни на място. Там, в някое от безбройните евтини ресторантчета, можете да пробвате кюфтета или агнешки шиш, маринован в сос, наречен шармула, правен с пресни билки, зехтин, лук, чесън и подправки.
Ако не се изкушавате от улична храна, винаги можете да заложите на мароканска гурме дегустация; пробвайте мароканска пастила или méchoui от агнешко или овче месо, печено на шиш на жар от дърва; или малки триъгълни печива, triangular пълнени с месо или риба, наричани бриуат, и завършете с поръсена с канела портокалова салата. За приятно прекарване на вечерта поемете към Палмере. Там ще откриете много отлични ресторанти, включително този в хотел Les Jardins d'Ines, където менюто е подготвено от Кристоф Льороа.
Les Jardins d'Ines
Circuit de la Palmeraie
Ако желаете да задълбочите още повече изследването си на мароканската кухня, когато се завърнете у дома, ето и рецептата ни за марокански чай, който можете да направите за по-малко от 10 минути:
Съставки:
- 4 чаени лъжички насипен или 4 пликчета опакован зелен чай
- 8 клонки прясна мента
- 8 чаени лъжички пудра захар
Време за приготвяне: 10 минути
Количество: 4 порции
Пригответе чая с около 800 мл гореща вода (около 80° C) в средно голям чайник и оставете да престои 5 минути. Разделете ментата и захарта в 4 чаши за чай и налейте отгоре чая. Разбъркайте добре и проверете сладостта - добавете още захар при нужда.
Ципура плакия
06.12.2024
21 филма за любителите на храна
06.12.2017
Професия: ценител
11.11.2017
Сандвич с яйце "Croque Madame"
02.12.2022
Супа с печени моркови и френска леща
21.03.2019
Мариновани котлети на грил
30.05.2015