Австрийската храна и вино
Когато мислите за австрийската кухня, нужно е да я възприемате в мащаби, по-големи от сегашната Австрия
Австрийската кухня, или виенската кухня, както е известна още в рамките на страната, е смесица от всички кулинарни традиции на многото “земи на короната” на старата Австро-унгарска империя.
Рецептите са достигали до имперските кухни от целия народ на империята, и оттам те са се добирали до замъците на херцози - и евентуално до масите на средната класа.
В австрийската кухня доминират бохемски и унгарски традиции, но има и влияния отвъд Алпите от северна Италия, които също са навлезли в общата кулинарна култура.
Австрийците са били склонни към бързо изпробване на новите съставки, изглаждане на противоречиви вкусове и асимилиране на рецептите, интегрирайки ги с регионалните им традиции. Свръх-изтънчени ястия са станали малко по-народни; ястията, считани за твърде селски, пък са придобивали щипка изтънченост.
През XIX век е имало нарастване на броя и разнообразието на домакинските готварски книги, като австрийците са адаптирали оригинални рецепти от земите на короната - и са създавали свои собствени нови ястия.
Това е било началото на съвременната “традиционна” австрийска кухня. Тя е довела до ренесанс на кулинарните изкуства във Виена, както и в другите австрийски региони.
Сегашните елитни готвачи поемат щафетата в създаването на нови първокласни ястия, засилвайки привлекателността им чрез фини вина.
Австрийската кухня предлага и цял свят на отлични десерти.
Традиционната австрийска кухня е базирана на пет основни стила на готвене: пържене, варене, задушаване, печене и приготвяне на гювеч (особено с чушки).
Два от задължителните компоненти на традиционната кухня са карантиите, в последно време радващи се на възраждане като регионален деликатес, и дивите гъби, известни под локалното им име швамерл.
И карантията, и гъбите се използват в широка гама от сезонни ястия. Месото играе основна роля в много традиционни рецепти, като вината се избират не според конкретното месо, а за да допълват метода на приготвяне, богатството на сосовете и избора на гарнитурите.
Повечето класически ястия вървят добре с някое от разнообразните австрийски бели вина; същото важи и за сладководната риба.
Меките и плодови вина също така са отлични партньори на класическата кухня.
Емблематичният австрийски сорт лозя грюнер велтлинер е класика за всеки повод. Международно признат и ценен като добро допълнение към много кухни, не е изненадващо да установим, че велтлинерът пасва добре на широкото разнообразие от традиционни австрийски рецепти.
На 28-ми януари от 19:00 часа в поредицата "Винени вечери" на Goodlife.bg ще ви представим австрийското вино и храна. Очаквайте подробности. Местата са ограничени.
Шницел по виенски
Ципура плакия
06.12.2024
21 филма за любителите на храна
06.12.2017
Професия: ценител
11.11.2017
Сандвич с яйце "Croque Madame"
02.12.2022
Супа с печени моркови и френска леща
21.03.2019
Мариновани котлети на грил
30.05.2015