Сандвич с яйце "Croque Madame"
Невероятно вкусна френска класика
ПРОДУКТИ:
- Хляб - 4 филии
- Масло - 40 г
- Брашно - 2 с.л.
- Яйца - 2
- Сирене грюер - 70 г
- Пармезан - 50 г
- Прясно мляко - 200 мл
- Прошуто - 8 ленти
- Дижонска горчица - 1 с.л.
- Индийско орехче - Щипка
- Див лук - 5-6 стръкчета
- Черен пипер - На вкус
- Сол - На вкус
Croque-Madame е по-богатата версия на сандвича Croque-Monsieur. Поднася се с леко запържено яйце отгоре, а името се приписва на приликата на яйцето със старомодна дамска шапка.
Съществуват много версии на сандвича, в които има заменени или допълнени продукти:
Croque Provençal - с домати
Croque Auvergnat – със сирене Bleu d'Auvergne
Croque Gagnet – със сирене Gouda и кървавица
Croque Norvégien - с пушена сьомга
Croque Tartiflette - с нарязани картофи и сирене Reblochon
Croque Bolognese/Croque Boum-Boum - със сос болонезе
Croque señor - с доматен салца
Croque Hawaiian - с резен ананас
Croque Madame
Невероятно вкусна френска класика
Начин На Приготвяне
-
1
Пригответе сирената
На едро ренде настържете двата вида сирене и прехвърлете в купичка.
-
2
Пригответе соса
Разтопете половината масло в касерола на средно силен огън. Добавете брашното и бъркайте непрекъснато около минута, докато стане златисто.
-
3
Добавете млякото
Налейте студеното мляко и разбъркайте енергично, за да не останат бучки в сместа.
-
4
Подправките
Овкусете сместа с черен пипер, сол и индийско орехче. Гответе 4-5 минути, като бъркате често, докато соса се сгъсти.
-
5
Завършете соса
Добавете сирената в топлия сос и разбъркайте, за да се разтопят.
-
6
Хляба
Намажете 2 филии хляб с тънък пласт горчица. Отгоре сложете по 2 резена прошуто.
-
7
Добавете соса
Добавете по 2 супени лъжици от соса и покрийте с останалия хляб. Върху него разпределете останалия сос и разнесете по цялата повърхност.
-
8
Запечете под грил
Печете 2-3 минути под грил при загрята до 220 градуса фурна, докато сиренето се запече. Оставете в изключена фурна с открехната врата, докато приготвите яйцата, за да останат топли.
-
9
През това време пригответе яйцата
Загрейте подходящ съд и разтопете останалото масло. Счупете яйцата и гответе няколко минути на средно силен огън, докато белтъка стегне добре, а жълтъка остане течен.
-
10
Преди да поднесете
Върху всеки сандвич сложете по едно яйце, по 2 резена прошуто и поръсете с малко пармезан и ситно нарязан див лук.