Съвременните митове за виното
Те са вредни, масово разпространени и невероятно погрешни
Живеем в ера, в която поради причини, които няма нужда да разясняваме, определени убеждения трупат влияние от многократното си повторение.
Достатъчно хора повтарят едно към едно - нещо, което някой друг е казал; няма значение дали е истина или просто извадено извън контекста, и твърдението придобива патината на истина.
Това определено се случва и с виното.
Изникват всякакви твърдения, които подобно на градски легенди биват възприемани като факти.
Реклама
И както често се случва, обикновено има зрънце истина, около което се изгражда “перла от неистини” с барокови мащаби.
Например: Твърде е горещо в Калифорния, за да се отглежда… [попълнете тук]
Нещо в Калифорния едновременно очарова и безпокои хората.
Вероятно е саморекламата й като “Златния щат” и привидното усещане за превъзходство и самодоволство.
Много вероятно има и елемент на завист заради неопровержимия й материален успех.
По отношение на виното, Калифорния отдавна се е самообявила за нещо като рай на земята.
"Всяка година е винтидж година" е доста нашумял девиз; местните винопроизводители налагат своята продукция при всяка възможност; пари от всякъде се изливат там, за да участват във вече прочутия "винен начин на живот" в Калифорния.
Така че не е учудващо, че изнервеност и недоволство царят сред съмняващите се във възможностите на щата?
В резултат на това изникна съвременен винен мит, според който Калифорния просто е твърде гореща, мътните го взели, за да се отглежда там… ами почти всичко, което си заслужава да се пие.
Шардоне. Пино ноар. Дори каберне совиньон. Каквото и да е, ако не броим султанината, Калифорния е твърде гореща, за да се получи то както трябва.
Митът се насърчава от съвременните дискусии на тема глобално затопляне.
“Напа Вали ще е твърде гореща след 50 години, за да се отглеждат там фини лозя,” крещяха заглавията не толкова отдавна.
Това може и да се окаже истина, а може и да бъде оспорено. Но тази теза приема, че всички в Напа ще седят със скръстени ръце и няма да направят нищо за селектирането на различни сортове, различни ризоми, различни техники на напояване, различни техники на увиване, различни ферменти и т.н., за да се справят с това предизвикателство.
Пино ноар отдавна се приемаше за “невъзможно” в Калифорния.
Не ни вярвате? Питайте който и да е производител на пино ноар в Орегон. От десетилетия те забождат карфици във вуду-куклата на калифорнийското пино ноар.
Феновете на шардонето с качество, сравнимо с бургундското, говорят същото за този вид лозя.
“Твърде горещо е в Калифорния, за да се отглежда чудесно, ‘истинско’ шардоне,” заявяват уверено те.
Пробвайте да обясните това на винарните Hanzell, Mayacamas, Mount Eden и Ridge, които пускат безспорно отлично шардоне през последния половин век, да не говорим за пробили с гръм и трясък новаци като Rhys или Peay, или които и да е от производителите в Санта Рита AVA в региона на Санта Барбара.
Тезата, че Калифорния е твърде гореща, е тотален мит.
Там има изключително много климати, много лятна мъгла и високи местности, които оборват такива глупави генерализации.
Иначе няма спор, в Сентръл Вали е горещо.
21 филма за любителите на храна
06.12.2017
Професия: ценител
11.11.2017
Сандвич с яйце "Croque Madame"
02.12.2022
Супа с печени моркови и френска леща
21.03.2019
Мариновани котлети на грил
30.05.2015