20 изненадващо прости идеи за съчетаване на храна и вино
Вдъхновете се
Вдъхновете се от тези ежедневни съчетания от храна и вино.
Обичате тако с пиле? Пробвайте го с бяло вино верде!
Какви са характеристиките на виното за храна?
Хранителните вина като цяло имат по-голяма киселинност. Те също така са по-малко сложни, с акцент върху единичен вкус, който може да се съчетава, подобно на подправки в ястие.
Това не е нещо лошо - всъщност то си има своята функция. Например зинфанделът често има лека нотка на канела, която се съчетава чудесно с азиатски ястия, където се използва комбинация от 5 подправки.
А пък примерно реколтата шабли от 2013, която при базовата версия с защитен произход изважда на преден план сухи, хрупкави вкусове на карамбола и лимон Майер, се комбинира перфектно с деликатна ронлива бяла риба.
Вече познавате коктейлните вина. Те са типичните “100-точкови” вина. Вино, което да замести вечерята. Понякога те са толкова невероятно сложни и завършени, че храната само разваля изживяването от консумацията им.
Не можем обаче да оцелеем само пиейки вино, дори и това да звучи като прекрасна идея. За щастие има цял клас вина - вина за храна - които са замислени точно за тази цел.
Добрите вина от тази категория бързо набират популярност. Не само че те са достъпни, но и придават на храната доста по-добър вкус.
Ето 20 поразително прости идеи за съчетание на храна и вино:
Тако с пиле и вино верде
Снакс със сирене и шенин блан
Пържени картофи и шампанско
Панирани крилца и ламбруско долче
Панирано пилешко и москато
Риба и чипс (в английски стил със сос тартар и гъста грахова супа) и изстудена мадейра
Червен боб в чили сос и кава
Сандвич с бекон, салата и домат и бял зинфандел
Сандвичи с кюфтета и карменер
Сандвичи с дърпано свинско печено и сира
Агнешки гирос и небиоло
Салата с пиле и грюнер велтлинер
Киш с карамелизиран лук и гъби и шардоне
Веган макро и верментино
Кнедли със свинско на пара и гевюрцтраминер
Свинско му шу и ризлинг
Виетнамски пресни рулца и фурминт
Суши и мускаде
Азиатско барбекю и червен зинфандел
Телешки брискет и червено бордо
21 филма за любителите на храна
06.12.2017
Професия: ценител
11.11.2017
Сандвич с яйце "Croque Madame"
02.12.2022
Супа с печени моркови и френска леща
21.03.2019
Мариновани котлети на грил
30.05.2015