Източник: flickr.com

10 неща, които да направите със сирене

Необичайни, но страшно сполучливи комбинации

Козе сирене и зелен чай

Откажете се от бисквитите – сиренето е това, което би трябвало да похапвате с чашата чай (макар че потапянето в него все пак не се препоръчва). Може и комбинацията да ви звучи странно, но флоралните, плодови нотки в някои чайове приличат на тези в много сирена.

Собственикът на магазина за сирена Buchanan's препоръчва да комбинирате козе сирене (най-добре Golden Cross) със зелен чай от Lalani & Co. Вдъхновяващ избор - флоралните нотки в сиренето допълват билковия чай.

Путин

Може и да изглежда като ужасен инцидент във фабрика за чипс, но "путин" всъщност е канадски деликатес, комбиниращ пържени картофи, сос грейви и извара. Той е станал доста популярен в британските ресторанти като Hawksmoor Spitalfields, които правят собствени версии на това ястие.

Готвачът Ричард Търнър прави своя с тройно обработени пържени картофи, покрити с извара от краве мляко и месо от свинска глава или пилешко с грейви сос и хрупкави пилешки кожички.

Сладолед с пармезан

Идеята за сладолед с вкус на сирене не е нещо ново, като рецептите, включващи пармезан датират още от XVIII в. Criterion Ices в Съфолк са съживили тази традиция с комбинации, включващи бял шоколад и стилтън, и горгонзола и порт.

Сезонният сладолед с пармезан е любим на готвачите, но компанията заявява, че е лесно да го приготвите у дома, като добавите настърган пармезан към затоплена сметана и захар. Поднесете с охладена доматена супа.

Британски раклет

Пристрастените към сирената не се налага да посещават Алпите, за да се насладят на раклет. Има и британска версия на миризливото швейцарско сирене, което се пече на грил, докато не заприлича на лава, след което се излива върху картофи.

Наричано Ogleshield, то се прави от пълномаслено краве мляко от Джърси в Съмърсет и е изобретено (и наречено на) бившия майстор по зреене на сирената в Neal's Yard — Бил Огълторп. Сега той поднася чинии с разтопен раклет Ogleshield на щанда си Kappacasein на пазара Бороу.

Креместо и плодово с подобен на вино вкус, разтопеното сирене прилича на годна за консумация завивка – перфектен комфорт.

Печена на грил праскова и козе сирене

Просто лятно ястие, което върши работа и като предястие, или като пудинг. Срежете зряла праскова наполовина, извадете костилката и поставете с кората нагоре под нагорещен грил за 2-3 минути, след което обърнете и печете на грил другата страна за същото време.

Напълнете останалия на мястото на костилката отвор с меко, кремообразно козе сирене и поставете пак под грила за минута, за да се затопли то. Поднесете с листа босилек и малко балсамов оцет.

Слоу джин и синьо сирене

Голямото завръщане на джина има аналогии с ренесанса на британските сирена, така че двете изглеждат естествена комбинация.

Paxton & Whitfield препоръчват слоу джин Sipsmith с резен Cornish Blue, обявено за шампион на световните награди за сирене през 2010. Сладко-соленото сирене се обвива в кадифената текстура и касисовия вкус на джина.

Печени смокини с комте и тъмен шоколад

Да, четете правилно. Сиренето и шоколадът се съчетават изненадващо добре, а и двете пасват на смокини. 10-минутно парти канапе или просто елегентна закуска за делничен следобед, комбинацията от смокини, комте и шоколад е невероятно лесна за приготвяне.

Напълнете сушени смокини (или пресни, когато са в сезон) с малко парче прясно комте и тъмен шоколад (70-процентен е идеален), след което печете в нагорещена фурна, докато не се разтопят. Можете да доразвиете идеята с печени бадеми, мед и маскарпоне.

Маринована фета

Фетата може да придобие нов живот, като я мариновате в зехтин с каквито билки и подправки харесвате. Нарежете сиренето на кубчета и го поставете в стерилизирани буркани с прясна мащерка, люспи чили, пипер на зърна и настъргана лимонова кора (един съвет все пак - избягвайте чесъна). Напълнете със зехтин и съхранявайте в хладилника до седмица.

Шампанско и брия-саварен

Шампанско или друго пенливо вино се съчетава изненадващо добре с богати, маслени сирена. Киселинността и мехурчетата преодоляват кремообразната текстура, презареждайки небцето за следващата хапка.

Малко са сирената, които са по-богати или кремести от брия-саварен - френско тройно сметаново бри, наречено на името на прочутия гурман от XIX в.

Бурата и почти всичко

Популярен сродник на моцарелата с невероятно лепкав център, чистите млечни нотки на буратата са като празно платно, подчертаващо другите вкусове.

Готвачите обичат нейната гъвкавост, като я съчетават с гама от съставки в какво ли не, от разядки и десерти до пици и салати. Флорънс Найт гарнира своята бурата с чили и содово вълмо (месести и сочни солени италиански листа), а Йотам Отоленги прави бурата с червен портокал и праскова, плюс семена от кориандър в Nopi. Каквото и да експериментирате с бурата, ще пожънете успех.

Отскочи към Коментарите (0 )

Магазин

Подобни статии

0 Коментара