Коледен венец

с Philadelphia Herbs и прошуто

ПРОДУКТИ:

  • 80 мл - топла вода
  • 1/4 ч.л. - шафран
  • 90 мл - хладко прясно мляко
  • 2 ч.л. - мая
  • 400 г - брашно
  • 1 - яйце
  • 3 с.л. - зехтин
  • 1 ч.л. - сол
За карамелизирания лук
  • 1 с.л. - зехтин
  • 250 г - нарязан на филийки лук
  • 1/2 ч.л. - сол
За гарниране
  • 120 г - грюер
  • 120 г - прошуто
  • 1 опаковка (300 г) - Philadelphia Herbs XXL
  • 40 г - печени орехови ядки
  • 1 яйце - за намазване

Начин на приготвяне

В купичка сложете шафрана, залейте с водата и оставете за 5 минути. 

В купата на кухненски робот с приставка гребло сложете водата с шафран, млякото, маята и 1/3 от брашното  разбъркайте на ниска скорост, докато продуктите се смесят. Покрийте с кърпа и оставете за 20 минути. 

Сложете приставката за тесто, добавете останалото брашно, яйцето, зехтина и солта и месете на ниска скорост 3-5 минути. Увеличете скоростта и месете още 6-7 минути, докато тестото се събере на куката и стане гладко и еластично. 

За карамелизирания лук

Загрейте зехтина в широк тиган на средно силен огън. Сложете лука, посолете и гответе 10 минути, като разбърквате често. Намалете котлона и гответе 35-40 минути, като разбърквате често, докато омекне и стане с карамелен цвят. Извадете и охладете.

Прехвърлете в намаслена купа, покрийте с фолио и приберете в хладилник за 12 часа. 

Извадете тестото хладилника на стайна температура за 30 минути. 

Върху леко набрашнен плот разточете на правоъгълник с размери приблизително 50х30 см. 

Намажете с Philadelphia Herbs,като оставите непокрити 2 см по едната дълга страна. 

Поръсете с настърганото сирене, равномерно разпределете лука, поръсете с орехите и подредете прошутото. 

Навийте на руло, оставете ръба отдолу и притиснете леко, за да залепне. Разтеглете леко, свържете двата края с мокри пръсти и притиснете, за да запечатате, оформяйки кръг.

Прехвърлете върху хартия за печене и в центъра поставете намаслена от външната страна кръгла форма с диаметър около 18 см, за да остане формата на хляба правилна. 

Покрийте с фолио и оставете на топло да втаса за 45 минути. 

С ножица под 45 градуса ъгъл нарежете хляба на филийки с дебелина около 2 см., като издърпате всяка леко навън, за да се покаже повече от пълнежа.  

Покрийте отново и оставате да втаса за 30 минути. 

Загрейте фурната до 200 градуса. Намажете тестото с разбит с малко вода жълтък и печете 40-45 минути, докато хляба стане златист и хрупкав. Ако започне да потъмнява прекалено много, покрийте с фолио. 

Извадете от фурната и охладете за 10 минути, преди да разрежете. 

Отскочи към Коментарите (0 )

Магазин

0 Коментара