Най-красивите музеи в света

От асиметрично творение на Франк Гери до руски дворец от XVIII век, тези музеи са сред най-красивите в света

Музей "Гугенхайм Билбао", Испания

Този проектиран от Франк Гери музей отваря през 1997 в Билбао, някога западащ град в страната на баските. Сградата е в съседство с реката Нервион и отдолу напомня ъгловата, футуристична лодка — до голяма степен подобна на неговия последен дизайн за Fondation Louis Vuitton в Париж - и е украсена отгоре с флорален оберлихт. Титановите, варовикови и стъклени форми на сградата са привлекли милиони туристи през последните две десетилетия.

Музей "Ермитаж", Санкт Петербург, Русия

Един от най-големите и стари музеи в света, държавният музей "Ермитаж" прилича на град на изкуството по бреговете на река Нева, с около 2.7 млн. творби, изложени в залите му със златни и зелени акценти. (Малахитената му зала е поразителна, както и бароковият дворец, в който тя се намира.)

Екатерина Велика е създала първата колекция през 1764 г.; музеят е величествен, погледнат отвсякъде.

Дворец "Потала", Лхаса, Тибет

Някога дом на Далай Лама, тази внушителна сграда от XVII век сега служи за държавен музей. Огромният дворец има 13 етажа и над 1000 стаи, както и вековни светилища. За тези, които са склонни да се изкачат до над 3500 м надморска височина, основният плюс е изключителният "Червен дворец" на комплекса, пълен със стенописи, украсени със скъпоценни камъни ступи и гробове на предишни Далай лами.

Музеите на Ватикана, Италия

Не е голяма изненада, че музеите на Ватикана приветстват поне 5 млн. туристи годишно. Дори и да бъдат премахнати най-емблематичните творби — фреските на Рафаел, тавана на Сикстинската капела от Микеланджело — самите сгради въпреки всичко биха си заслужавали да бъдат посетени. Да вземем например прочутото стълбище, проектирано от Джузепе Момо, което се извива спираловидно до изхода на музея.

Музей "Сумая" на Плаза Карсо, Мексико Сити

Музеят "Сумая", проектиран от мексиканския архитект Фернандо Ромеро (след консултации с Франк Гери), е съставен от две сгради в квартала "Поланко" на Мексико Сити. И двата музея са поразителни, но този на Плаза Карсо е този, който наистина изпъква. Асиметричната сграда е покрита с повече от 16 000 алуминиеви шестоъгълници, които блестят от всеки ъгъл. Прозрачният покрив пропуска леко филтрирана ярка слънчева светлина (което прави пространството вътре перфектно за снимане).

Музей "Орсе", Париж

Въпреки тълпите, продължаваме да се връщаме в музея "Орсе", втория по емблематичност музей (първият естествено е Лувърът...), разположен в бивша железопътна гара на бреговете на Сена. Поръчан за международното изложение през 1900 г., музеят сам по себе си е произведение на изкуството — замислен да бъде "дворецът на изящните изкуства," казва художника Едуар Детай. Погледнете нагоре към сложния стъклен покрив на сградата, който съществува от електрифицирането на влаковете — няма пара или пушек, които да му навредят.

Музей на историята на изкуството, Виена, Австрия

Този музей е една от най-известните забележителности на Виена (наравно със своя близнак - музея на естествената история). Строителството му е започнало през 1871, за да бъде разположена в него колекцията от произведения на изкуството на Хабсбургите, като той е отворен за посетители през 1891. Дворцовият музей има наистина спиращ дъха интериор, в който основни акценти са главната куполна зала и голямата стълба. Останалата част от музея демонстрира красиви мраморни колони, високи тавани и скулптирани детайли.

Музей на Дали, Сейнт Питърсбърг, Флорида, САЩ

Създаден на база частната колекция на Рейнълдс и Елинор Морз - лични приятели на Салвадор Дали и съпругата му Гала — музеят на Дали е превърнал Сейнт Питърсбърг във Флорида в нетипична дестинация за любителите на изкуството от световна класа, като подслонява една от най-впечатляващите колекции на Дали извън Испания. Проектираната от HOK сграда позволява на слънчевата светлина на Флорида да прониква през модерна обвивка, донякъде наподобяваща яйце на Фаберже, и кара посетителите да се спрат, преди дори да са стигнали до картините.

Кралски музей "Онтарио", Торонто, Канада

На границата на Куин Парк и шикозния Йорквил е разположен този музей на изкуството и историята, датиращ още от началото на XX век. Архитектите от Торонто Darling and Pearson са проектирали оригиналната тухлено-теракотена сграда през 1914 г., която сега служи за западно крило на музея. Оттогава е имало няколко добавки и промени в структурата на сградата, но никоя не е имала толкова голям ефект, колкото "кристалът на Майкъл Лий-Чин" през 2007. Сложният проект е съставен от пет призматични конструкции от стъкло и алуминий, които стърчат в различни посоки, за да създадат кристлно пространство на наклонени стени и тавани.

Музей "Ераван", Самут Пракан, Тайланд

Този странен музей всъщност е пететажна скулптура на Ераван, триглав слон от хиндуистката митология. Сградата съдържа антики, скулптури и поразителен таван от цветно стъкло.

Музей на ислямското изкуство, Доха, Катар

Музеят на ислямското изкуство е относително нов, като е отворил врати през 2008, но вече се е утвърдил като емблематичен компонент от пейзажа на Доха. Архитектът Яу Мин Пей (чийто най-известен проект е пирамидата на Лувъра) се е вдъновявал от джамията "Ибн Тулун" в Кайро, с кремав варовик и куполообразен атриум. След като се окажат вътре, посетителите могат да се насладят на панорамни изледи на града чрез огромен пететажен прозорец.

Галерия "Уфици", Флоренция, Италия

"Раждането на Венера" на Ботичели може да символизира истинската красота вътре в Уфици, но музеят е прекрасен и отвън, със симетрични колони и величествени прозорци. Обичаме да се разхождаме по периметъра му, след като музеят е затворен, като много флорентински двойки и семейства излизат, за да правят същото.

Музей на съвременното изкуство "Нитерой", Рио де Жанейро, Бразилия

Музеят "Нитерой" е разположен на брега на залива Гуанабара в Рио де Жанейро. Сградата е проектирана от прочутия бразилски архитект Оскар Нимайер и е завършена през 1996 г. Музеят е лесно разпознаваем с футуристичната си форма на летяща чиния, като има три етажа и диаметър 50 метра. Извън колекцията му от съвременно изкуство, перлата в короната на музея е галерията за наблюдение, където прозорците са наклонени навън, за да предлагат изглед към Шугърлоуф Маунтин и околния залив.

Музей на американското изкуство "Уитни", Ню Йорк

Музеят "Уитни" се премества в южната основа на Хай Лайн и отваря врати за посетители през май 2015 г. Архитектът Ренцо Пиано, който е проектирал и сградата на New York Times, се постарава всеки сантиметър от асиметричната сграда да бъде използван оптимално, примерно четирите открити тераси, които служат и за галеии, и пространство на покрива за пчелни кошери. Непременно посетете галерията на петия етаж, за да се насладите на огромен изглед към ректа Хъдсън през прозорците, простиращи се от пода до тавана.

Музеят на изкуствата "Тигре", Буенос Айрес, Аржентина

Музеят "Тигре" първоначално се е използвал за социален клуб през 1912 г., където богатите и членовете на елита са идвали да спортуват и да залагат в казиното. В крайна сметка той е преструктуриран така, че да може да се използва за музей през 1998, но оригиналната му архитектура е все още запазена непокътната. Мигновено можете да усетите, че сградата е правена за аристократи, с мраморни стълби, червени дъбови подове, орнаменти от варак и сводест таван с бронзов полилей.

Отскочи към Коментарите (0 )

Goodlife.bg

Източник: CN Traveller

24.10.2022 Всички статии от този автор →

Магазин

Подобни статии

0 Коментара