- Източник: Goodlife.bg
Защо да отидете?
Заради дворците, скулптурите и прекрасната храна. Попийте от екстравагантността на световноизвестната ренесансова архитектура и кухня на места, скрити в малки дворчета и улички, но трябва да знаете къде да търсите…
Какво да правите
Вижте забележителностите рано, преди туристите да са станали. Наистина трябва да бъдете на добро място, за да оцените непроменения начин на живот в квартали като Санта Кроче и Сан Фредиано, докато местните хора се шмугват между кафенета, пекарни и магазини за деликатеси.
Направете първата си културна спирка в галерията "Уфици", където можете да видите "Раждането на Венера" от Ботичели и творби на Караваджо, Рафаел и да Винчи. Направете си резервация предварително, за да избегнете опашките. Голяма част от историческия център е пешеходна, така че поемете пеша към Дуомо (катедрала), пиршество за очите от мрамор от XIII в., с издигащ се на 114 м височина купол, който предлага панорамен изглед.
Тръгнете на юг към Пиаца дела Синьория с величествените статуи, включващи и Давид, и разгледайте прекрасни фрески в кметството - Палацо Векио. На същия площад ще откриете и модата - в музея "Гучи", където 1979 Gucci Cadillac Seville е паркиран в огромна стъклена кутия, и има лъскаво кафене с изглед към улицата.
Можете да се насладите на съвременно изкуство из целия град благодарение на стрийт твореца Клет Ейбрахам, който по забавен начин преобразява пътните знаци и сградите в произведения на изкуството. По южния бряг, търсете ‘носа’ на кулата "Сан Николо". Пресечете река Арно по средновековния Понте Векио, оглеждайки златните бижута в бутиците по пътя към двореца Пити и градините Боболи. Заобиколете фонтаните и поддържаните плетове и погледнете назад за живописен изглед към целия град.
Къде да отседнете
Почти на Понте Векио се намира хотел Continentale, притежаван от фамилията Ферагамо. Леглата са заобиколени от бели муселинови завеси, излъчващи атмосфера на ретро долче вита.
Избягайте в прохладата на хълмовете около града в наподобяващия дворец Il Salviatino. Потърсете спокойствие в тази 45-стайна възстановена вила с впечатляваща библиотека и двуплатформен безкраен басейн. След като се изкъпете в банята с поразителен изглед към Дуомо, оттеглете се в ресторанта на терасата, за да обядвате bistecca alla Fiorentina (ти-боун стек). Hotel degli Orafi има собствена сенчеста тераса и закуски в банкетен стил, които биха се радвали на одобрението на фамилия Медичи.
Къде да се храните и пиете
Започнете деня си с гъст горещ шоколад или еспресо в историческото кафене Rivoire на Пиаца дела Синьория. Най-добрата улична храна е в Mercato Centrale, където можете да пробвате местния колбас с копър "финочиона" с чаша розато.
La Ménagere е елегантен концептуален проект, обединяващ красиви цветя с пълен с цветове ресторант и кафене, в сграда, изглеждаща като склад, построена през 1896 г. Пробвайте изключителни малки ястия като близалки със сирене, обгорена риба тон с пресен доматен сос и тосканска яхния от телешко с боб.
Сладоледът има вековна история във Флоренция и е типично прекрасен. Насладете се на лъжица страчатела (бял сладолед, поръсен с шоколад) в Perché no!, което съществува от 1939 г. All’Antico Vinaio също би трябвало да е в списъка ви с места за посещаване. Малкият магазин предлага вино на чаша и огромни сандвичи с прошуто и моцарела.
Trattoria 4 Leoni прави отлично ризото с манатарки, а сериозните гурмани би трябвало да си запазят маса в Caffè dell’Oro за вкусни ньоки с рагу от див глиган и тирамису за двама. Изпийте няколко чаши алкохол в La Terrazza в хотел Continentale, където е най-подходящото място за коктейли с аперол и изгледи към река Арно.
Съвет
Firenze Card ви дава безплатен достъп до основните музеи срещу €72 и е с валидност 72 часа. Много галерии са затворени в понеделник или неделя - най-добре планирайте пътуването си така, че да не съвпада с тези дни.
Времето ви е ограничено?
Плавайте по Арно в дървена плоскодънна лодка, която някога се е използвала за транспортиране на пясък за строежи.
Ципура плакия
06.12.2024
21 филма за любителите на храна
06.12.2017
Професия: ценител
11.11.2017
Сандвич с яйце "Croque Madame"
02.12.2022
Супа с печени моркови и френска леща
21.03.2019
Мариновани котлети на грил
30.05.2015