Източник: flickr.com

Грешките, които чужденците допускат във Франция

Спазвайте тези правила и ще си прекарвате наистина добре

Оставянето на бакшиш всеки път, когато се храните навън или си купувате кафе. За американците е твърдо изграден навик да оставят 20% за почти всичко, но като цяло французите просто не оставят бакшиш. Можете да си спестите тези пари, без никой да ви гледа с лошо око.

Раздаването на bisou на всеки, през цялото време. Въпреки че la bise е фундамент на френските маниери, всъщност не е нужно да целувате хората първия път, когато ги срещате. Понякога по-добрият избор е просто ръкостискане, особено с по-старото поколение.

Етикетът на la bise е едно от най-трудните за усвояване неща за всички чужденци във Франция, така че не се притеснявайте твърде, ако не го овладеете веднага — дайте си поне няколко години живот там.

Смесването на tu и vous. Всички са го правили — случайно сте казвали "ти" на бабата на френския ви партньор, с която току-що сте се запознали, или случайно сте говорили на "ви" на дете…

Когато имате съмнения, най-добре е да използвате vous и човекът насреща ще ви каже кога/дали е приемливо да преминете на "tu".

Забравянето да маркирате билета си за влака на гарата. Тази банална грешка може да доведе до сериозни глоби, тъй като персоналът на SNCF обикновено не се вслушва в оправдания от духа на “Отскоро съм тук, не знаех!”

Не-носенето на 23 евро в брой, когато отивате на лекар. Е, вече знаете - посещението на лекар ви струва 23 евро, понякога и повече.

Много лекари не приемат банкови карти. Ще си възстановите поне част от тези 23 евро, ако имате carte vitale. Французите не се колебаят да се възползват от своята отлична система на здравеопазване, която изисква известно привикване за тези, които избягват да ходят на лекар, освен ако не е крайно необходимо.

Ходенето по Vélib лента в Париж. Тази лента е само за велосипеди и ако ходите по нея, ще станете причина за болезнена катастрофа или поне среща с много сърдит французин.

Отиването рано на вечерно парти. Във Франция се счита за крайно грубо да сварвате домакина неподготвен, като идвате по-рано. Много по-добре е да му дадете малко повече време за действие и да пристигнете с достойните 15 минути закъснение.

Наричането на човек, с който току-що сте се запознали, на малко име. Англичаните и американците са по-неформални за такива неща, но освен ако французин не ви се представи само с първото си име, придържайте се към мадам или мосю _______, докато той не ви предложи да минете на малко име. Същото важи за "ти" и "вие", както споменахме по-горе.

Липсата на многобройни копия на акта ви за раждане, паспорта, дипломата от университета, сертификата за плуване на 10 метра и т.н… всичките организирани и подредени в папка, готови за изваждане за всякакви административни задачи. И всичките, естествено, преведени на френски.

Предлагането на френските ви приятели на червено вино за аперитив. Vin rouge е предвидено за пиене с храна. За питиета преди хранене, французите често избират кир (коктейл от бяло вино и ликьор от касис), чаша шампанско, розе или бяло вино.

Обаждането в офис в 9 сутринта или по обед. Не бъдете глупави, естествено, че няма да е отворено. Пробвайте между 10 и 12 часа и после между 14 и 16 часа, за да сте спокойни. И абсолютно забравете да се обаждате през август.

Оставянето на дистанция между вас и човекът пред вас на опашката. Французите ще се възползват и ще ви прередят, така че просто се сближете с човека пред вас, ако искате да запазите реда си.

Отиването на кино и очакването филмът да е на оригиналния си език. Очаква ви неприятна изненада, ако не проверявате информацията за филма и бъдете принудени да гледате американски филм, дублиран на френски. Непременно проверявайте кодовете на сайта на киното: ако гледате англоезичен филм, VOSTF означава оригинална версия с френски субтитри. Иначе най-вероятно ви очаква френски дублаж.

Стъпването на пешеходна пътека в момента, в който светне зелено. Не бъдете толкова безразсъдни. Поне три коли вероятно ще минат на червено и няма да очакват да спазите правилата. Така че чакайте на тротоара, докато пресичането не е безопасно.

Отскочи към Коментарите (0 )

Магазин

Подобни статии

0 Коментара