Печено пиле на барбекю

приготвено на Weber Master Touch

ПРОДУКТИ:

  • 1 пиле - около 1.7 кг
  • 40 г - меко масло
  • 2 с.л. - лимонена мащерка
  • кора от - 1 лимон
  • 1 ч.л. - сол
  • 1/2 ч.л. - черен пипер
  • 5-6 клонки - мащерка
  • 2 скилидки - чесън
  • 70 мл - бяло вино
  • 100 г - разтопено масло
за гарнитура
  • 600 г - дребни картофи
  • 2 кочана - царевица
  • 6-7 - чушки халапеньо
  • 2 ч.л. - едър лют червен пипер

Извадете пилето от хладилника и оставете за 30 минути на стайна температура. 

В купичка смесете маслото, листата мащерка, лимоновата кора, солта и пипера и разбъркайте. 

Посолете и подправете с черен пипер отвътре. 

Внимателно отделете кожата от месото на гърдите и бутчетата и намажете с овкусеното масло. Посолете добре отвън, за да стане кожата хрупкава и оставете на стайна температура, докато разпалите барбекюто.  

Махнете скарата на барбекюто. Отворете клапана в долната част. Напълнете с въглища или брикети уреда за разпалване. Поставете 2 кубчета за разпалване, запалете ги, и поставете отгоре уреда за лесно разпалване. Оставете за около 15 минути, или докато дима стане бял и разпределете въглищата в двете кошнички. Поставете скарата, без средната част и затворете капака.

Отворете клапаните на капака и оставете за 10-15 минути, докато загрее добре. 

Сглобете кошницата за печене на пиле и в чашката сложете мащерката, чесъна и виното. Поставете отгоре пилето, бутчетата издърпайте напред, а крилата подгънете, за да не изгорят. Поставете кошницата за печене в барбекюто, затворете капака и гответе 40 минути на около 200 градуса контролирана температура. 

Добре измитите картофи разрежете на две и сварете в подсолена вода за 5 минути. 

Прехвърлете в купа и оставете настрана. В същата вода сложете обелената и нарязана на 3 см. парчета царевица и варете 5-6 минути. Сложете в отделна купа и оставете. 

След изтичане на времето за готвене на пилето полейте картофите с 2/3 от маслото, разбъркайте, посолете и ги добавете в кошницата за печене. Разпределете равномерно и печете още 40 минути с пилето. 

10 минути преди да изтече времето, полейте с останалото масло царевицата, разбъркате и я поставете в барбекюто. Гответе 10 минути, докато се запече.

5 минути преди да извадите пилето сложете и чушките халапеньо.

Извадете пилето и го оставете да почине за поне 10 минути преди да го разрежете. 

Сервирайте с картофите, царевицата и чушките халапеньо.

Ако са ви останали въглища затворете всички клапани, за да загасне барбекюто.

Отскочи към Коментарите (0 )

Магазин

0 Коментара