ПРОДУКТИ:
- 1 пиле - около 1.7 кг
- 40 г - меко масло
- 2 с.л. - лимонена мащерка
- кора от - 1 лимон
- 1 ч.л. - сол
- 1/2 ч.л. - черен пипер
- 5-6 клонки - мащерка
- 2 скилидки - чесън
- 70 мл - бяло вино
- 100 г - разтопено масло
- 600 г - дребни картофи
- 2 кочана - царевица
- 6-7 - чушки халапеньо
- 2 ч.л. - едър лют червен пипер
Извадете пилето от хладилника и оставете за 30 минути на стайна температура.
В купичка смесете маслото, листата мащерка, лимоновата кора, солта и пипера и разбъркайте.
Посолете и подправете с черен пипер отвътре.
Внимателно отделете кожата от месото на гърдите и бутчетата и намажете с овкусеното масло. Посолете добре отвън, за да стане кожата хрупкава и оставете на стайна температура, докато разпалите барбекюто.
Махнете скарата на барбекюто. Отворете клапана в долната част. Напълнете с въглища или брикети уреда за разпалване. Поставете 2 кубчета за разпалване, запалете ги, и поставете отгоре уреда за лесно разпалване. Оставете за около 15 минути, или докато дима стане бял и разпределете въглищата в двете кошнички. Поставете скарата, без средната част и затворете капака.
Отворете клапаните на капака и оставете за 10-15 минути, докато загрее добре.
Сглобете кошницата за печене на пиле и в чашката сложете мащерката, чесъна и виното. Поставете отгоре пилето, бутчетата издърпайте напред, а крилата подгънете, за да не изгорят. Поставете кошницата за печене в барбекюто, затворете капака и гответе 40 минути на около 200 градуса контролирана температура.
Добре измитите картофи разрежете на две и сварете в подсолена вода за 5 минути.
Прехвърлете в купа и оставете настрана. В същата вода сложете обелената и нарязана на 3 см. парчета царевица и варете 5-6 минути. Сложете в отделна купа и оставете.
След изтичане на времето за готвене на пилето полейте картофите с 2/3 от маслото, разбъркайте, посолете и ги добавете в кошницата за печене. Разпределете равномерно и печете още 40 минути с пилето.
10 минути преди да изтече времето, полейте с останалото масло царевицата, разбъркате и я поставете в барбекюто. Гответе 10 минути, докато се запече.
5 минути преди да извадите пилето сложете и чушките халапеньо.
Извадете пилето и го оставете да почине за поне 10 минути преди да го разрежете.
Сервирайте с картофите, царевицата и чушките халапеньо.
Ако са ви останали въглища затворете всички клапани, за да загасне барбекюто.
Бадемов сладкиш
08.01.2025
21 филма за любителите на храна
06.12.2017
Професия: ценител
11.11.2017
Сандвич с яйце "Croque Madame"
02.12.2022
Супа с печени моркови и френска леща
21.03.2019
Мариновани котлети на грил
30.05.2015