Както всички знаем, няма по-прекрасна комбинация от ястие, приготвено с прекрасното вино, което ще съчетаем с храната, след това.
Това сме направили в новата рецепта от съвместната ни рубика с Lа Cave du Moulin - "Friday Food and Wine".
Подбрахме една Бургундска класика - Oeufs en meurette façon Bourguignon или пoширани яйца в сос Мюрет по Бургундски.
Класическа бургундска рецепта, за която използваме прекрасно Бруйи Монпол от Шато дьо Ла Шез, реколта 2019.
100% Гаме Ноар от едно от изключителните Крю на Божоле, единичен парцел (Lieu-dit) и Монопол на производителя.
Успехът на Château de La Chaize се дължи на неговото уважение към тероара и уникалното ноу-хау, което се предава в продължение на 350 години.
Автентичност и традиции, прекрасно съчетани с модерна и новаторска визия за производството на вина „висша мода“! Цвета на това прекрасно Brouilly e красив, тъмен и рубинен с лилави отблясъци. Прекрасната зрялост на реколта 2019 запечатва изключителни аромати на касис, черна череша, билки и землисти нюанси. Вкусът е сочен, балансиран и хомогенен.
Това вино съблазнява със своята „приятелска“ и смилаема комплексност, която чудесно се съчетава както със соса на това прекрасно ястие, така и с нежната течна текстура на яйцето.
ПРОДУКТИ:
- 120 г - бекон нарязан на кубчета
- 3 с.л. - зехтин
- 70 г - масло
- 2 с.л. - брашно
- 1 с.л. - захар
- 80 г - перлени лукчета
- 1 глава - ситно нарязан шалот
- 200 г - нарязани на кубчета печурки
- 1 скилидка - ситно нарязан чесън
- 1 с.л. - листа мащерка
- 1 - дафинов лист
- 500 мл - Морго от Шато дьо Ла Шез
- сол и черен пипер - на вкус
- 4 - пресни яйца
- 60 мл - бял винен оцет
- 4 филии - хляб с квас
- 1 скилидка - чесън
- ситно нарязан - магданоз
Начин на приготвяне
В широк тиган загрейте 1 с.л. от зехтина, сложете бекона и гответе 7-8 минути, докато стане хрупкав.
Прибавете ситно нарязания шалот, перлените лукчета и чесъна, разбъркайте и гответе 4-5 минути.
Налейте виното, добавете дафиновия лист, захарта и мащерката, кипнете и гответе 12-15 минути, докато се редуцира леко.
В друг тиган загрейте останалия зехтин, сложете гъбите, посолете, подправете с черен пипер и гответе 7-8 минути, докато станат златисти. Извадете ги в чиния и оставете настрана.
Смесете мекото масло и брашното и разбъркайте добре. Добавете към виното, разбъркайте и гответе 3-4 минути, докато соса се сгъсти. Върнете гъбите, разбъркайте и свалете съда от котлона.
В касерола кипнете вода, налейте оцета и разбъркайте. Намалете котлона и внимателно пуснете едно по едно яйцата.
Гответе 3-4 минути и извадете в чиния с решетъчна лъжица.
Намажете хляба от двете страни с мекото масло. Запечете в широк, незалепващ тиган до златисто и натъркайте със скилидката чесън.
В чиния за сервиране сложете филия хляб, налейте четвърт от соса и отгоре поставете едно поширано яйце.
Поръсете със ситно нарязан магданоз и сервирайте веднага.
Santé et BON APPÉTIT.
21 филма за любителите на храна
06.12.2017
Професия: ценител
11.11.2017
Сандвич с яйце "Croque Madame"
02.12.2022
Супа с печени моркови и френска леща
21.03.2019
Мариновани котлети на грил
30.05.2015