Телешко с тиква, картофи, трюфел и кейл

съчетано с Ризлинг Гранд Крю Алтенберг

Герой в поредния епизод на съвместната ни рубика с Lа Cave du Moulin - "Friday Food and Wine" e Ризлинг Гранд Крю Алтенберг, най-емблематичното вино на Гюстав Лоренц.

Четири поредни години това вино е отличено с престижните 97 или 98 точки в Decanter World Wine Awards и единственото бяло вино от Елзас с платинен медал за реколта 2017 и BEST in SHOW за реколта 2019 (само 50 вина от цял свят са отличени)

Ризлинг Гранд Крю Алтенберг има наситен яркозлатист жълт цвят, а деликатните му цитрусови аромати постепенно преминават в богата палитра от екзотични плодове, дюля и кореноплодни.  

Изявените минерални нотки на Ризлинг Гранд Крю Алтенберг правят небцето още по-богато и добре балансирано, с дълъг и солен финал.

Това изключително вино, което съчетава сила и елегантност е прекрасен спътник на богати есенни ястия, съчетаващи крехки меса и типичните за сезона тиква и кореноплодни, гъби, трюфел и силни сирена. 

Подобна е и рецептата, с която го съчетахме - телешко с пармезанова коричка, крем от тиква, мачкани картофи с трюфелова паста и печена тиква. 

Повече информация за виното и производителя.

ПРОДУКТИ:

  • 600 г - телешко контрафиле
  • 2 с.л. - зехтин
  • 2 скилидки - чесън
  • сол и черен пипер - на вкус
за коричката
  • 50 г - настърган пармезан
  • 30 г - галета панко
  • 1 с.л. - ситно нарязан розмарин
  • 30 г - масло
за пюрето от тиква
  • 650 г - мускатна тиква
  • 20 г - масло
  • 1 с.л. - зехтин
  • 30 г - настърган пармезан
  • 30 мл - пълномаслена сметана
  • сол и черен пипер - на вкус
за печената тиква
  • 650 г - мускатна тиква
  • 2 с.л. - зехтин
  • 1 с.л. - ситно нарязан розмарин
  • сол и черен пипер - на вкус
за кейла
  • 150 г - бейби кейл
  • 10 г - масло
  • сол и черен пипер - на вкус
за картофите с трюфел
  • 3 големи - картофа
  • 1 с.л. - трюфел паста
  • 40 г - масло
  • сол - на вкус

Начин на приготвяне

Извадете месото на стайна температура за поне 30 минути. 

Загрейте фурната на 200 градуса с вентилатор. Разрежете тиквата на две, почистете семената и обелете. Долната част нарежете на дребно и оставете настрана. 

Горната, плътна част нарежете на едри парчета и сложете в купа. Полейте със зехтина, посолете, подправете с черен пипер и добавете розмарина. Разбъркайте добре, сложете в тава покрита с хартия за печене, разстелете на равномерен пласт и печете 40 минути, докато се карамелизира. 

В широка касерола загрейте зехтина и маслото. Сложете тиквата, посолете, подправете с черен пипер и гответе 18-20 минути, докато омекне. 

Прибавете пармезана, разбъркайте, за да се разтопи и налейте сметаната. Гответе още 3-4 минути, докато се редуцира и пасирайте до гладко пюре.  

Загрейте тиган с незалепвашо покритие, сложете пармезана и оставете да се разтопи. Гответе 8-10 минути, докато стане златист и прехвърлете върху дъска. Оставете да се охлади и нарежете на ситни парченца. 

В същия тиган разтопете маслото и сложете розмарина. Гответе 1-2 минути, при непрекъснато бъркане, докато розмарина освободи аромата си. Добавете галетата и гответе 5-6 минути, при непрекъснато бъркане докато леко се запече. Изсипете в широка купа, добавете пармезана и разбъркайте.

Нарежете обелените картофи на едри парчета, сложете в подсолена вода, покрийте с капак и варете около 20 минути, докато омекнат. Отцедете, прехвърлете в купа и намачкайте с преса за картофи. Добавете маслото и трюфел пастата и разбъркайте добре. Дръжте топло до момента на сервиране. 

Посолете и подправете месото с черен пипер. в тиган загрейте зехтина на висока температура. Сложете месото и чесъна и гответе 4 минути, докато се запечата от всички страни. 

Печете в загрята до 200 градуса фурна, докато вътрешната температура на месото достигне 57 градуса. Извадете и оваляйте в сместа от пармезан и галета. Притиснете добре, за да полепнат по месото и оставете да отпочине за няколко минути. Разрежете всяко парче месо на две. 

В тигана от печенето на месото сложете маслото, добавете кейла, посолете и гответе 3-4 минути, докато омекне. 

В чиния за сервиране сложете от мачканите картофи с трюфел, добавете тиквено пюре, парчета карамелизирана тиква и поставете две парчета месо. Сложете няколко листа кейл и поръсете с хрупкав пържен лук. 

Отскочи към Коментарите (0 )

Магазин

0 Коментара