Телешко с тиква, картофи, трюфел и кейл
съчетано с Ризлинг Гранд Крю Алтенберг
Герой в поредния епизод на съвместната ни рубика с Lа Cave du Moulin - "Friday Food and Wine" e Ризлинг Гранд Крю Алтенберг, най-емблематичното вино на Гюстав Лоренц.
Четири поредни години това вино е отличено с престижните 97 или 98 точки в Decanter World Wine Awards и единственото бяло вино от Елзас с платинен медал за реколта 2017 и BEST in SHOW за реколта 2019 (само 50 вина от цял свят са отличени)
Ризлинг Гранд Крю Алтенберг има наситен яркозлатист жълт цвят, а деликатните му цитрусови аромати постепенно преминават в богата палитра от екзотични плодове, дюля и кореноплодни.
Изявените минерални нотки на Ризлинг Гранд Крю Алтенберг правят небцето още по-богато и добре балансирано, с дълъг и солен финал.
Това изключително вино, което съчетава сила и елегантност е прекрасен спътник на богати есенни ястия, съчетаващи крехки меса и типичните за сезона тиква и кореноплодни, гъби, трюфел и силни сирена.
Подобна е и рецептата, с която го съчетахме - телешко с пармезанова коричка, крем от тиква, мачкани картофи с трюфелова паста и печена тиква.
Повече информация за виното и производителя.
ПРОДУКТИ:
- 600 г - телешко контрафиле
- 2 с.л. - зехтин
- 2 скилидки - чесън
- сол и черен пипер - на вкус
- 50 г - настърган пармезан
- 30 г - галета панко
- 1 с.л. - ситно нарязан розмарин
- 30 г - масло
- 650 г - мускатна тиква
- 20 г - масло
- 1 с.л. - зехтин
- 30 г - настърган пармезан
- 30 мл - пълномаслена сметана
- сол и черен пипер - на вкус
- 650 г - мускатна тиква
- 2 с.л. - зехтин
- 1 с.л. - ситно нарязан розмарин
- сол и черен пипер - на вкус
- 150 г - бейби кейл
- 10 г - масло
- сол и черен пипер - на вкус
- 3 големи - картофа
- 1 с.л. - трюфел паста
- 40 г - масло
- сол - на вкус
Начин на приготвяне
Извадете месото на стайна температура за поне 30 минути.
Загрейте фурната на 200 градуса с вентилатор. Разрежете тиквата на две, почистете семената и обелете. Долната част нарежете на дребно и оставете настрана.
Горната, плътна част нарежете на едри парчета и сложете в купа. Полейте със зехтина, посолете, подправете с черен пипер и добавете розмарина. Разбъркайте добре, сложете в тава покрита с хартия за печене, разстелете на равномерен пласт и печете 40 минути, докато се карамелизира.
В широка касерола загрейте зехтина и маслото. Сложете тиквата, посолете, подправете с черен пипер и гответе 18-20 минути, докато омекне.
Прибавете пармезана, разбъркайте, за да се разтопи и налейте сметаната. Гответе още 3-4 минути, докато се редуцира и пасирайте до гладко пюре.
Загрейте тиган с незалепвашо покритие, сложете пармезана и оставете да се разтопи. Гответе 8-10 минути, докато стане златист и прехвърлете върху дъска. Оставете да се охлади и нарежете на ситни парченца.
В същия тиган разтопете маслото и сложете розмарина. Гответе 1-2 минути, при непрекъснато бъркане, докато розмарина освободи аромата си. Добавете галетата и гответе 5-6 минути, при непрекъснато бъркане докато леко се запече. Изсипете в широка купа, добавете пармезана и разбъркайте.
Нарежете обелените картофи на едри парчета, сложете в подсолена вода, покрийте с капак и варете около 20 минути, докато омекнат. Отцедете, прехвърлете в купа и намачкайте с преса за картофи. Добавете маслото и трюфел пастата и разбъркайте добре. Дръжте топло до момента на сервиране.
Посолете и подправете месото с черен пипер. в тиган загрейте зехтина на висока температура. Сложете месото и чесъна и гответе 4 минути, докато се запечата от всички страни.
Печете в загрята до 200 градуса фурна, докато вътрешната температура на месото достигне 57 градуса. Извадете и оваляйте в сместа от пармезан и галета. Притиснете добре, за да полепнат по месото и оставете да отпочине за няколко минути. Разрежете всяко парче месо на две.
В тигана от печенето на месото сложете маслото, добавете кейла, посолете и гответе 3-4 минути, докато омекне.
В чиния за сервиране сложете от мачканите картофи с трюфел, добавете тиквено пюре, парчета карамелизирана тиква и поставете две парчета месо. Сложете няколко листа кейл и поръсете с хрупкав пържен лук.
Ципура плакия
06.12.2024
21 филма за любителите на храна
06.12.2017
Професия: ценител
11.11.2017
Сандвич с яйце "Croque Madame"
02.12.2022
Супа с печени моркови и френска леща
21.03.2019
Мариновани котлети на грил
30.05.2015