Тарт с домати и грюер
Сладост и цвят от летните домати, гледани в домашната градина
ПРОДУКТИ:
- Бяло брашно - 350 г
- Масло - 250 г
- Сметана - 100 мл
- Сол - 1 ч.л.
- Леденостудена вода - 3-4 с.л.
- Домати - 1.200 кг
- Бял лук - 1/2 глава
- Сирене грюер - 130 г
- Пармезан - 40 г
- Майонеза - 5 с.л.
- Яйца - 1 брой
- Листа босилек - 1 шепа
- Сол - 1 ч.л.
Тарт с четири вида домати и сирене грюерСладост и цвят от летните домати, гледани в домашната градинаПрез уикенда имахме удоволствието да се заредим със страхотни градински домати от нашите родители. В тарта използвахме четири вида домати - червени, розови, жълти и черни. Получи се много добре и горещо ви го препоръчваме. За край един цитат от нашия син Тео."Хора, това е едно от най-добрите неща, които сте правили напоследък"Рецептата в Goodlife.bg - https://goodlife.bg/article/236-Tart-s-domati-i-gryuer
Posted by Goodlife.bg on Monday, August 10, 2015
Тарт с четири вида домати и сирене грюер
Начин На Приготвяне
-
1
Пригответе тестото
В купа смесете брашното и солта и разбъркайте добре. Добавете нарязаното на малки кубчета студено масло и с преса намачкайте добре, докато маслото и брашното се смесят, но да се виждат дребни бучки масло. Налейте сметаната и разбъркайте с лъжица. Прехвърлете върху набрашнен плот и бързо омесете на меко тесто. Завийте с фолио и приберете в хладилника за 30 минути. В тава с падащо дъно и диаметър 26 см с пръсти разстелете тестото, като оформите добре борд по стените. Отново приберете в хладилника за 30 минути.
-
2
Подгответе доматите
Почистете измитите домати и ги нарежете на тънки филийки.
-
3
Отцедете добре на чиста кърпа
Подредете нарязаните домати в тава покрита с чиста кърпа и оставете за 30 минути да се отцеди водата.
-
4
Пригответе сместа от сирена
В купа смесете настърганите сирена, майонезата и разбитото яйце. Подправете с малко сол и разбъркайте добре.
-
5
Нарежете лука и босилека
Нарежете босилека на лентички, а лука на тънки полумесеци.
-
6
Загрейте фурната до 220 градуса
Извадете тестото от хладилника, разпръснете лука по дъното и покрийте с половината от сместа със сирената.
-
7
Подредете красиво разноцветните домати
Подредете резенчета домат, като преди да ги ползвате попийте с домакинска хартия излишната влага. Поръсете с босилек и подправете с малко сол. Отгоре разпределете останалата смес от сирена и подредете филийки домат, като ги застъпвате леко. Посолете и полейте с малко зехтин.
-
8
Изпечете и охладете преди поднасяне
Печете 35-40 минути в предварително загрята до 220 градуса фурна. Охладете напълно преди да разрежете и сервирате.