Кростата с мармалад от кайсии
Класически десерт, който обичат всички
Crostata di marmellata albicocche е една от любимите ни рецепти от книгата на Радостин Кирязов - Pane, pizza e passione.
Кростата с мармалад от кайсии е класически десерт, който обичат всички.
Фотография: Стоян Георгиев, Foodphotography.bg
Фотография: Стоян Георгиев, Foodphotography.bg
Начин на приготвяне:
В голяма купа сложете маслото и захарта и разбийте на пяна. Добавете яйцето, солта и ваниловия екстракт. Накрая прибавете брашното и омесете твърдо тесто.
Увийте тестото във фолио за свежо съхранение и го приберете за 1 час в хладилник.
Загрейте фурната до 190 градуса.
Извадете тестото и разточете върху хартия за печене на кора с дебелина около ½ сантиметра и с диаметър по-голям от съда за печене.
Заедно с хартията прехвърлете в съд с диаметър 22 сантиметра и внимателно притиснете по стените на съда. Изрежете крайчетата на тестото, като оставите около 1,5 сантиметра борд отстрани. Надупчете с вилица дъното и приберете в хладилник за 10 минути. Останалото тесто оформете на топка и разточете на дълга тънка кора. С къдрав нож изрежете ленти широки около сантиметър, които трябва да са достатъчно дълги, за да оформите решетката на кростатата.
Извадете кората от хладилника, изсипете върху нея мармалада и го разпределете равномерно. Оформете решетка с подготвените ленти тесто, намажете с разбито яйце и печете 35-40 минути.
Охладете за 10-15 минути преди да извадите от съда и да махнете хартията за печене.
Подобни рецепти
