Аспержи с бял боб
И песто с печен лук
ПРОДУКТИ:
- 250 г - аспержи
- 1 с.л. - зехтин
- 2 клонки - прясна мащерка
- 1/2 ч.л. - сол
- 1 връзка - пресен лук
- 40 г - печени бадеми
- 1 връзка - пресен магданоз
- 1 с.л. - шери оцет
- 1/2 - лимон
- 60 мл - зехтин
- 1/2 ч.л. - сол
- 1/4 ч.л. - черен пипер
- 300 г - бял боб от консерва
- 50 г - рукола
- 60 мл - зехтин
- сок и кора от - 1 лимон
- 3 с.л. - сусамов тахан
- 1 ч.л. - сол
Начин на приготвяне
Предложението за комбиниране с вино на Кристиян Йончев от Moulin.bg
Колкото и французи от Юга да попитаме – „Кое е най-подходящото вино за аспержи?“, ще ни отговорят: „Оооо Муска Пти Гра... биан сюр“. Много често и най-вече в краткия сезон на аспержите (който е към своя край) опитваме различни комбинации, които „щедро“ съчетаваме с подходящото вино. Сега се наслаждаваме на предизвикателството, заедно с нашите приятели от Goodlife и съчетаваме техните вкусни шедьоври с прекрасни френски вина. В зависимост от съставките в рецептата, подправки и стил на приготвяне, с радост препоръчваме „най-добрия компаньон“.
Мускат Пти Гра е сорт, изключително популярен в Южна Франция (Лангедок и Русийон). От него се създават свежи, сухи и много лeтни вина, които са идеален спътник за аспержи, леки зеленолистни салати с козе сирене, както и летни плодове. Поради богатия си аромат и свежест, този сорт често участва в типични купажи, в съчетание със совиньон, верментино и вионие.
Песто
Нарежете лука на парчета с дължина около 1 сантиметър.
Сложете ги в тава, полейте със зехтина, посолете и печете 8-10 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна, докато се запече и започне да обгаря.
Извадете от фурната и оставете да се охлади.
Сложете в блендер охладеният лук и едро нарязаният магданоз.
Добавете оцета, лимоновия сок, настъргана кора от лимон, зехтина, солта и пипера.
Пасирайте до получаването на едро смляна паста.
Прехвърлете сместа в купичка и добавете едро нарязаните лешници.
Разбъркайте и оставете настрана.
Хумус от бял боб и рукола
В блендер сложете отцеденият боб, листата рукола, таханът, лимоновият сок и зехтин.
Посолете, подправете с черен пипер и пасирайте до получаването на гладко пюре.
Аспержи
Махнете долната, твърда част от стъблото на аспержите и обелете с белачка за зеленчуци 2/3 от стъблата.
В тиган загрейте зехтина на средно силен огън, сложете аспержите и гответе 3-4 минути, като разбърквате често.
Посолете, добавете листенца мащерка, разбъркайте и извадете аспержите върху кухненска хартия.
Сервиране
Сложете от 3-4 с.л. от хумуса с боб. Отгоре поставете няколко аспержи и добавете от пестото.
Поднесете с препечен хляб.
Можете да съчетаете ястието с бяло вино Muscat Petits Grains.