Десет филма, които да гледате през октомври

Месец на премиери

Марсианецът / The Martian

Мат Деймън играе астронавт от НАСА, оставен по погрешка от колегите си на Марс, които са счели, че е мъртъв; филмът се описва като галактическа версия на "Спасяването на редник Райън".

Адаптацията на Ридли Скот по дебютния роман на Анди Уиър от 2012 г. е също така с участието на Джесика Частейн, Кристен Уиг, Чиуетел Еджиофор и Джеф Дениълс като наземен екип, които се опитват да организират спасителна мисия.

Критикът Оуен Глайберман хвали Скот за “безупречната му работа”, а междупланетният епос е възхваляван от учените от НАСА като начало на ‘марсовото поколение’: той вече е бил гледан от астронавтите на борда на Международната космическа станция.

Българската премиера е на 2 октомври.Мост на шпиони / Bridge of Spies

Стивън Спилбърг и Том Ханкс се събират за нов трилър за Студената война, базиран на истинска история.

Ханкс играе нюйоркски адвокат, чиято задача е да преговаря за освобождаването на американски пилот, чийто самолет е бил свален над Съветския съюз; участват още Ейми Райън, Марк Райлънс и Алън Алда.

Сценарият – писан от братя Коен и Мат Чармън – е адаптиран по книга за инцидента през 1960 г., в който Франсис Гари Пауърс е заловен, след като самолетът му е свален от противовъздушна ракета.

За първи път от 30 години насам, композиторът Джон Уилямс не е автор на музиката към филм на Спилбърг – той се е наложило да се оттегли заради лек здравословен проблем, така че този път музиката е дело на Томас Нюман ("Изкуплението Шоушенк", "Американски прелести").

Световната премиера е на 16 октомври в САЩ.

Beasts of No Nation

Проследявайки болезненото пътешествие на младо момче, превръщащо се в дете-войник, сценаристът и режисьор Кери Джоджи Фукунага адаптира романът от 2005 на нигерийско-американския писател Узодинма Иуеала.

Според Глайберман, “Фукунага, след силната си режисура на първия сезон на "Истински детективи" по HBO, доказва, че е творец, който може да работи поразително умело в нервния, екплозивен стил на филми като "Салвадор" на Оливър Стоун”.

Идрис Елба е магнетичен като военачалник; ганайският актьор Ебрахам Атах играе сирачето Агу във временната бунтовническа армия. Това е първият пълнометражен филм, продуциран от Netflix, и той ще излезе едновременно в кината и онлайн – стратегия, която според критиците е спорна, тъй като по тяхно мнение “по-добре би било той да е само на голям екран, в тъмното, без бутон за паузиране подръка и без телефон, който да вдигнете по време на филма”.

Премиерата е на 16 октомври в САЩ, Австрия и Германия.

Отскочи към Коментарите (0 )

Магазин

Подобни статии

0 Коментара