Учителят на "Повелителя на кухнята" разказва

Запознайте се с човека, обучил Брадли Купър да играе готвач-суперзвезда в "Повелителят на кухнята"

Докато гледате Брадли Купър да бели стриди, да реже на жулиени зеленчуци и да разфасова птици в "Повелителят на кухнята", ще ви е трудно да повярвате, че не го е правил и преди.

Във филма, чийто кинодебют е на 30 октомври, Купър играе Адам Джоунс, елитен готвач, възстановяващ се от пристрастеност към наркотици, който се кани да отвори ресторант, достатъчно добър, за да му донесе така желаната (и дотогава недостижима за него) трета звезда от "Мишлен".

За да се подготвят за ролята, Купър и Сиена Милър — която играе неговия зам.-главен готвач, Елен — са прекарали няколко седмици в обучение при готвача Маркъс Уеринг в ресторанта му Marcus (две реални звезди от "Мишлен") в Лондон.

Уеринг споделя как е подготвил актьорите за екранния им дебют в кухнята - и какво е най-трудното, на което е трябвало да научи Купър.

Как обучихте Брадли и Сиена да мислят и да действат като готвачи?

Работата ми беше да бъда на снимачната площадка във всяка минута от филма, свързана с кухнята или храната. Трябваше да подготвям сцената, за да може във вторник сутринта, когато влизаме в 7 сутринта и всички тъкмо са излезли изпод душа и току-що са пили кафе, се държим сякаш е петък вечер в 20:30, кухнята върви на пълни обороти, ресторантът е зает напълно и е лудница.

Реклама

 

Така че накарах актьорите да готвят, да режат, да разфасоват, такива неща. И те го правеха отново и отново, уморяваха се, ставаше им горещо, разочароваха се — и започнаха да изглеждат като готвачи. Страхотно е.

Колкото по-горещо ставаше на снимачната площадка, толкова повече изглеждаха като готвачи. Планът ми беше те да си тръгнат с мисълта “Мамка му, не искам да бъда готвач.”

Някой от тях имаше ли предишна подготовка като готвач?

Имах усещането, че Брадли знае какво да прави в кухнята. Сиена дойде в кухнята ми и се подложи на пълно обучение. И тя се превърна в готвач, защото нейните сцени във филма са почти изцяло пред печката.

Тя наистина усвои всичко - от държането на лъжицата, до начина, по който се навежда над печката. Начинът, по който тя подправя, или по който тя залива със сос — всичко това е усвоила в моята кухня. И го правеше многократно, така че единственото, което правех на снимачната площадка, беше да коригирам на моменти начина, по който се движи тя.

В рамките на филма актьорите изпълняват техники в кухнята от рода на белене на стриди, разфасоване на птици и поднасяне на сложни ястия. Кое беше най-трудното, на което трябваше да ги научите?

Мисля, че беше сцената, в която Брадли вилнее из цялата кухня (в средата на вечерята). Трябваше да му покажа как “да им дръпне добро конско,” както казват те, и наистина да се държи грубо с екипа.

Това беше доста трудно, защото трябваше да го направя по моя начин, а той не е от най-приятните, но трябва да отидеш и да гледаш отблизо всеки, да търсиш недостатъци и грешки и просто да не се сдържаш.

Трябваше да накарам готвачите да отговарят по правилния начин на мен, с разочарование, огорчение и страх в очите. После отстъпих и Брадли трябваше да направи същото. Това беше най-трудното.

Интересно е, че най-трудното, на което сте го научили, няма нищо общо с готвенето.

За мен, "Повелителят на кухнята" е преди всичко начин хората да придобият представа за живота на готвача.

Когато бях в журито на MasterChef, трябваше да разказвам на зрителите какво дегустирам, защо то има такъв вкус, защо то е правилно или неправилно приготвено. Филмите не са такива. Те са изграждане на сцена, показваща място, време или герой.

В прав текст

Феран Адриа е съвременният еквивалент на Огюст Ескофие - никога вече няма да има друг като него.Как бихте описали разликата между готвач с две и с три звезди от "Мишлен"?

Харесва ми как във филма Брадли казва, че това е като да бъдеш джедай или Люк Скайуокър. Има много тризвездни готвачи по света, но само един-два, които са като богове.

Феран Адриа е съвременният еквивалент на Огюст Ескофие, кулинарния бог на миналия век. Никога вече няма да има друг като него, поне за времето на нашия живот. Ще има много готвачи, които ще се вдъхновяват от него, ще се доближават до нивото му, но никой няма да промени нещата по начина, по който той го стори.

Трите звезди са признание, че готвачът е изключителен, че това, което прави, е перфектно във всяко отношение. Разликата е сходна с това да бъдеш номиниран за "Оскар" и да спечелиш реално "Оскар".

Последен въпрос: Кой е любимият ви ресторант в Америка?

Бих казал, че този, който ми е на сърце, е Daniel на Даниел Булю. Той е истинско вдъхновение и изключителен човек.

Отскочи към Коментарите (0 )

Goodlife.bg

Източник: Bon Appetit

23.10.2015 Всички статии от този автор →

Магазин

Подобни статии

0 Коментара