Диетата на Леонардо ди Каприо от ‘Завръщането’

Може ли някой да консумира толкова много сурово месо - и да остане жив?

Ако сте гледали "Завръщането", в което Леонардо ди Каприо прибягва до някои безумни тактики за оцеляване съвсем сам и тежко ранен в дивата пустош, вероятно сте забелязали колко много сурово месо консумира той по пътя си към безопасността (включително суров черен дроб от бизон, за който адвокатът и агентът на ди Каприо е трябвало да дадат съгласието си да бъде поднесен на актьора).

Режисьорът Алехандро Иняриту казва пред Variety, че се е притеснявал дали неговият главен актьор няма да се зарази от консумацията на въпросното сурово месо, но се е зарадвал, че ди Каприо го е сторил, тъй като “без това той не би стигнал до истината.”

Леонардо ди Каприо разказва за бизонския черен дроб

Ако решите да убиете животно и да го изядете сурово на място, вероятно няма да прекарате особено приятен ден.

Месото обикновено е стерилно, но лесно може да се замърси в процеса на разфасоване, а вируси и паразити могат да попаднат в него по този начин (особено опасен от гледна точка на болести е именно черният дроб, така че макар Лео да не се е разболял след изяждането му, това не означава, че и вие ще имате същия късмет...).

Ако все пак планирате да консумирате ястия, приготвени със сурово месо в ресторант това е крайно различна ситуация от изяждането на месото на мечка, която току-що сте убили. Когато става дума за сурово месо, до голяма степен нещата зависят от типа животно, както и от начина, по който е третирано месото след заколването му.

Причината, поради която стейкхаусовете от висок клас могат да си позволят да поднасят сурово телешко, без някой да се разболее, е защото самото телешко е перфектно чисто и не съдържа патогени или вируси. Няма как обаче да бъдете толкова сигурни дали това е така, когато телешкото е било увито в пластмасово фолио и е преседяло на рафта в супермаркета в продължение на дни.

Същото важи и за суровата риба.

в суши ресторантите качеството на рибата е такова, че трябва да отговаря на критерия “подходящо за суши”; това означава, че то може да се консумира сурово, ако е третирано правилно.

Като цяло всичкото червено месо може да се консумира безпроблемно и сурово, стига да е третирано правилно след заколването на животното. То трябва да бъде държано на студено, да бъде нарязано на ситно (като татарския стек) или на тънки ивици (като карпачото), за да се избегне отблъскваща текстура, но стига да е прясно и чисто (и направено от цяла мускулна тъкан на едно животно, а не от много различни животни), вероятно няма да се разболеете.

Що се отнася до пилешкото и свинското, шансът да си причините сериозна болест, ако ги консумирате в суровия им вид, е много по-голям. И това важи особено за пилешкото, което според американското Министерство на земеделието не бива в никакъв случай да се консумира, ако не е обработено топлинно на температура поне 73° C.

Трейлърът на "Завръщането"

Отскочи към Коментарите (0 )

Goodlife.bg

Източник: The Daily Meal

25.01.2016 Всички статии от този автор →

Магазин

Подобни статии

0 Коментара