Скариди с басмати ориз и пикантен биск с кокосово мляко
Гарнирайте с кориандър, пресен лук, чили и лайм
Фотография: Стоян Георгиев, Foodphotography.bg
ПРОДУКТИ:
- 300 г - скариди
- 1/2 с.л. - олио
- 1 ч.л. - сусамово олио
- 2 скилидки - чесън
- 20 г - масло
- 1/4 ч.л. - сол
- щипка - черен пипер
- Главите и черупките от скаридите
- 2 скилидки - чесън
- 2 стръка - пресен лук
- 3 см парче - динджифил
- 400 мл - кокосово мляко
- 1 - червена люта чушка
- 1 с.л. - рибен сос
- 1/2 - лайм
- 1 с.л. - соев сос
- 1 с.л. - оризов оцет
- 1/2 връзка - пресен кориандър
- 10 стръка - див лук
- сварен басмати ориз -
- 1 стрък - пресен лук
Фотография: Стоян Георгиев, Foodphotography.bg
Биск
Обелете скаридите и сложете черупките и главите с сгорещен сух тиган. Гответе на средно-силен огън 2-3 минути докато се зачервят и по тигана полепнат парченца.
Прибавете ситно нарязаните чесън и джинджифил и гответе още около минута.
Деглазирайте с 1 с.л. рибен сос и налейте кокосовото мляко.
Сложете перата на зеления лук и половината от червенето чили, нарязано на колелца.
Намалете котлона и гответе докато сместа се редуцира наполовина.
Добавете соевия сос, оризовия оцет и сока на половин лайм.
Разбъркайте и гответе още 2-3 минути. Прецедете соса и го отделете настрана.
Скариди
Овкусете почистените скариди със сол, черен пипер и малко сусамово олио. Налейте в загрят тиган ½ с.л. олио, сложете две смачкани скилидки чесън и скаридите.
Запържете до златисто от едната страна и обърнете, добавете 20 г масло и гответе до готовност.
Сервиране
Сложете биск на дъното на чинията. Добавете басмати ориз. Гарнирайте с нарязано чили, див лук, пресен лук и пресен кориандър.
Сложете 3 броя от изпържените скариди и полейте с малко от масления сос от тигана. Скаридите може да се сервират и нарязани.
За финал изстискайте сок от лайм и сложете още няколко листа кориандър.
Фотография: Стоян Георгиев, Foodphotography.bg