Пилешко бутче с плънка от пачи крак и гравиера
и вино Кроз-Ермитаж Блан на Пол Жабуле Ане
Новата ни рубрика Friday Food and Wine, която правим съвместно с нашите приятели от Moulin.bg, стартира с една рецепта от предстоящата ни книга "Лято в Прованс".
Рецептата е пилешко бутче с плънка от пачи крак и гравиера, с гъбен сос и картофено пюре, което съчетаваме с вино Кроз-Ермитаж Блан на Пол Жабуле Ане (Crozes Hermitage Blanc (Mule Blanche) от Paul Jaboulet Aîné).
Ето и какво казва Кристиян Йончев от Moulin.bg за това вино.
"Това изключително вино е една от емблемите на Пол Жабуле Ане - най-разпознаваемият винопроизводител в Ермитаж. В този „бял бисер“ ще откриете широка палитра от вкусове и аромати. Биологичното земеделие и грижата за околната среда, съпътстващи винопроизводството ще Ви подарят изключително усещане за чистота и свежест.
Белите вина от Кроз-Ермитаж обичайно имат много голям потенциал за отлежаване. Mule Blanche също не прави изключение. Нашия съвет е да запазите това прекрасно вино и да му се насладите след 3-5 години. Предимството на реколта 2021 обаче е, че с оглед на всички катаклизми (замръзване, дъждове и градушки), се е родило елегантно вино с изключителна свежест. Това благоприятства и в случая имаме предимството на първокласно бяло вино от северна Рона, което можем да пием сега или да запазим за максимално удоволствие през следващите няколко години.
Ще имате възможност да му се насладите, комбирайки го с разнообразни ястия, но тази рецепта на Goodlife ще Ви накара просто мълчаливо да се пренесете в друго измерение.
Santé!"
Виното можете да поръчате от тук, а повече за богатата история на Пол Жабуле Ане можете да прочетете в нашия материал "Maison Paul Jaboulet Aîné - Една богата история за рицари-отшелници, изключителни вина от уникални тероари и велики визионери".
ПРОДУКТИ:
- 4 - пилешки бутчета
- 250 г - гъби пачи крак
- 40 г - масло
- 2 с.л. - зехтин
- 70 г - крем сирене Philadelphia
- 70 г - гравиера, комте или грюер
- 3 с.л. - ситно нарязан магданоз
- 1 с.л - листа мащерка
- 1 скилидка - ситно нарязан чесън
- сол и черен пипер - на вкус
- 700 г - картофи
- 60 г - масло
- 2-3 с.л. - пълномаслена сметана
- сол и черен пипер - на вкус
- 500 г - гъби пачи крак
- 1 глава - шалот, нарязан на ситно
- 1 скилидка - пасиран чесън
- 50 мл - бяло вино
- 1 ч.л. - листа мащерка
- 40 г - масло
- 100 мл - сметана
- сол и черен пипер - на вкус
Начин на приготвяне
В купа сложете сирената, добавете магданоза и мащерката и смесете с охладените гъби. Посолете, подправете с черен пипер и разбъркайте добре.
Сложете бутче с кожата надолу и с остър нож направете разрез при костта. Минете с ножа около и под нея, като се опитате по костта да остане възможно най-малко месо, завъртете и издърпайте. Костта на долното бутче оставете на място.
Разтворете бутчето и на мястото на извадената кост сложете четвърт от плънката. Загънете месото около нея и защипете с 2-3 клечки за зъби. По същия начин пригответе и останалите бутчета.
Загрейте фурната до 200°C.
Посолете и подправете бутчетата с черен пипер. Загрейте останалите масло и зехтин в широк тиган и сложете две от бутчетата с кожата надолу.
Запържете за няколко минути от всички страни, докато кожата стане златиста.
Прехвърлете в тава за печене и запържете и останалите две бутчета.
Печете месото 35-40 минути.
Сложете добре измитите картофи в тенджера, залейте със студена вода и посолете. Кипнете и варете под капак 25-30 минути, докато картофите омекнат.
Отцедете, и още топли обелете. Пасирайте с преса за картофи и сложете в купа, добавете нарязаното на кубчета масло и разбъркайте докато се разтопи. Сложете сметана, сол и черен пипер и разбъркайте.
За соса в тиган загрейте зехтина и маслото. Сложете гъбите и гответе 4-5 минути. Добавете ситно нарязания шалот, гответе 3-4 минути и сложете чесъна.
Разбъркайте, налейте виното и оставете за 2 минути да се изпари алкохола.
Добавете сметаната, посолете и подправете с черен пипер и редуцирайте соса за 2-3 минути.
Поръсете с листа прясна мащерка, разбъркайте и свалете съда от котлона.
Извадете клечките за зъби от месото и сервирайте с картофеното пюре и гъбения сос.
Насладете се на храната в съчетание с невероятното вино - Кроз-Ермитаж Блан на Пол Жабуле Ане.
Santé!
Бадемов сладкиш
08.01.2025
21 филма за любителите на храна
06.12.2017
Професия: ценител
11.11.2017
Сандвич с яйце "Croque Madame"
02.12.2022
Супа с печени моркови и френска леща
21.03.2019
Мариновани котлети на грил
30.05.2015